fbpx
Begroeiing uit steen eigen tuin

20% overlevingskans is geen vette

Komt het je voor glimpen te ontwaren van die voor de mens ondraaglijke waarheid: dat alle diep en ernstig gepeins niet meer is dan de onverschrokken poging van de ziel om de open onafhankelijkheid van de zee te behouden, terwijl de wildste winden van hemel en aarde samenspannen om haar op de verraderlijke slavenkust werpen? Deze …

20% overlevingskans is geen vette Lees meer »

Volg die mindfulness training niet

Huisdieren maken mensen gelukkig, zo simpel is het. Dat het wetenschappelijk ruimschoots is aangetoond is slechts een echo van wat miljoenen mensen dagelijks ervaren.

Hond

De kreun

Mijn vrouw schoot in de lach. Ik was gewoon gaan zitten op een krukje om mijn stapschoenen aan te trekken en weer opgestaan. Ik vroeg me af wat daar nu zo grappig aan was.

Kameel illusie placebo

Hoe je gedachten je lichaam een loer kunnen draaien

De uitleg van de kok had duidelijk een nocebo effect getriggerd (ontlokken van negatieve verschijnselen, zoals ziektesymptomen of pijn door suggestie) maar of het poedertje een placebo effect had ontlokt (de afname van pijn, ongemak of bepaalde klachten door suggestie), durf ik niet te zeggen. Misschien met alle Chinezen, maar niet met den deze?

Cole Thomas, 1828

Het onvoorstelbare beleven

Transcendente ervaringen ons kunnen overvallen, als de ontvankelijkheid hiertoe aanwezig is.

Ik denk dat het in de natuur was, een jaar of twintig geleden, in de namiddag en op mijn eentje, maar dat is maar een gedachte, geen herinnering die zich beroept op een ervaring…

Madeleine koekje

Ik dacht dat het fout zat met mijn leven

Een brokje viel in de tas, ik viste het eruit met een lepeltje en op het moment dat het de smaak-en geurpapillen in mijn mond raakte, werd ik als door een inwendige katapult weggeslingerd het verleden in, naar een periode van mijn jeugd die ik helemaal vergeten was.

Virginia Woolf

Hoe ik mij hoor te gedragen, daar heb ik geen zin in

Als onze manier van reageren niet conform is aan dat (maatschappelijk) plaatje, lopen we risico op afwijzing en gaan we daar makkelijk over piekeren.

Om dit te counteren kunnen we een andere, meer constructieve perceptie ontwikkelen op deze kloof.

Uitgelichte afbeelding blog hartje bladwijzer

Mijn intiemste vriend

Gekatapulteerd. Zo voelde ik me toen ik in een Spaanse boekenwinkel deze bladwijzer meekreeg.
Natuurlijk ging hij over Federico, de grote Spaanse dichter. 
Maar voor mij ging hij over Lorca, mijn intiemste vriend.

Stoelen in chaos

Als het je te veel wordt

Wat er ook gebeurt, tandpijn of tegenslag, het is altijd even verschieten. En dan, volslagen los van elke methode, overtuiging of ideologie, adem je weer in. 

Stoel Parijs

Ontvankelijkheid ontwikkelen

De moed om foert te zeggen tegen de terreur van de tijd en, in dit geval, ook foert te zeggen tegen wat je denkt dat anderen denken over jou.

portret meisje Iván Kramskói

Dat beklemmend gevoel dat wat je doet in het leven niet meer klopt

Leren ontdekken wat je wil. Wat voor jou, op dit moment in je leven, je hart sneller doet kloppen of tenminste het gevoel geeft dat je goed bezig bent. En vervolgens is het kwestie van de manieren te vinden om niet te blijven hangen in mooie wensen, maar om intenties om te zetten in concrete veranderingen.

Klok

Als je geen tijd hebt, dan heb je geen leven

‘We kunnen onze dagen doorbrengen met druk bezig zijn, zonder dat ons hart ligt in wat we doen.’
Met dit zinnetje raakt ecofilosofe Joanna Macy meteen de kern van waar ik in mijn cursus De prioritijd in je leven naartoe wil: hoe kan je bijsturen om je tijd echt te besteden aan je prioriteiten. Aan de dingen die je leven betekenis geven en je hart sneller doen kloppen. 
Je kan je leven niet méér tijd geven, dus geef de tijd die je rest meer leven.