fbpx

Wat als het lot je knock-out klopt? 

Een aan diggelen gemepte droom, ziekte, scheiding, conflict, een diep verlies, ongeluk of trauma dat begraven ligt in je lichaam of gewoon merken hoe, met de twee kleine kinderen, die overbelastende job en de toestanden met partner en familie, de schoteltjes die je al zo lang draaiend probeert te houden beginnen te glijden?

Shit happens.

Bij Hugo was het een totaal onverwachte scheiding die op zijn kop viel, zo lezen we op de eerste pagina van Tommy Wieringa’s succesroman Nirwana :

’Zo zag zijn knock-out eruit, vanuit het niets, hard en onverbiddelijk: Toen Hugo Adema in het voorjaar van 2016 door zijn geliefde werd verlaten en alleen achterblijft in het pand aan de Herengracht, was zen-meditatie een van de weinige gewoonten waar hij zich aan vasthield. Niet meteen, de eerste weken was hij tot niets in staat. Toen hij voor het eerst weer ging zitten en de meditatie-app activeerde, ervoer hij aanvankelijk alleen maar een scherpe verheviging van verdriet, zozeer dat het zweet hem uitbrak en zijn hart oversloeg. Gaandeweg de sessie zwakte het af. Zo zou, hoopte hij, ook het verloop van de liefdesziekte zijn: na de crisis een geleidelijke afname van de kwellingen en tenslotte de uitdoving.’

Zo gebeurt het ook vaak bij elk van ons: vanuit het niets, hard en onverbiddelijk, krijg je een natte handdoek in je nek.
En dan is het goed dat je een methode hebt. Niet zoiets als een even verleidelijk als onrealistisch 5-stappenplan, een of andere ongeloofwaardige quick-fix oplossing of een dure exotische bezwering. 

In mindfulness doet men niet aan oplossingen. Dat is een onrealistische verwachting die het alleen maar erger maakt (en laat je niets wijsmaken, mocht dé oplossing bestaan, dan zou je ze al lang gevonden hebben). 

De methode waar het in mindfulness om gaat is er eerder op gericht om bij tegenslagen de kwaliteit van je leven te beschermen, zodat de olievlek niet uitbreidt. Het gaat niet om hokus pokus pas je probleem te laten verdwijnen in de hoed van de tovenaar – let op voor de bedrieglijke beloften, het is duur betaald boerenbedrog – maar wel om geleidelijk aan het volle leven te laten doorgaan ‘ondanks’.

En het meest zinvolle is uiteraard dat je deze methodiek ook leert te kennen vóór de shit happens, want ook al is er nu geen vuiltje aan de lucht, op een blauwe maandag valt die natte dweil toch in je nek en dan kan je maar beter voorbereid zijn.

Ook dat is wat je leert in een Mindfulness Training.

Delen

1 gedachte over “Wat als het lot je knock-out klopt? ”

 1. Mieke Verschure

  Dag Wilfried
  een goeie plek waar mensen die zich overspoeld voelen door hun emoties en dichter bij zichzelf kunnen komen en waar ze zich kunnen her-inneren dat ze meer zijn dan
  is
  Namaste
  in Merendree, misschien jou allang bekend,
  indien niet : een aanrader !
  Warme groeten van Mieke pelgrim Verschure

Laat een reactie achter

Ik lees je graag. Het is heel fijn als je een reactie plaatst. Dat brengt leven in de brouwerij. Je emailadres is enkel om de bron van het bericht te verifiëren tegen spam, het wordt uiteraard niet gepubliceerd. Dank je wel voor je reactie!