fbpx

Wees niet bang van je angst en onzekerheden

Elk van ons kent wel eens één van de vele gezichten van angst: faalangst, spreekangst, angst om vast te zitten in beklemmende situaties (files, trein, vliegtuig, lift, autosnelweg; reizen, bioscoop, langdurige vergadering of etentjes; enge dingen (prik, medische ingrepen, ziek worden, braken) en dieren (spinnen, honden, ratten, slangen…), angst voor verlies, de dood, verandering of, al dan niet met paniekaanvallen, een onbestemde angst, een gevoel van dreiging en beklemming maar je kan niet benoemen waarvoor precies.

Er is ook veel angst en onzekerheid voor de toekomst, voor hetgeen ons te wachten staat.
Zal mijn gezondheid goed blijven en is mijn relatie duurzaam?
Wat voor wereld zullen onze kinderen hebben?
Hoe moet het verder met de klimaatveranderingen, de oorlogen, de natuurlijke grondstoffen.
Wat voor toekomst zullen we hebben?

‘We zijn al in een andere wereld beland.’, stelt onomwonden de directeur van het Belgische klimaatinstituut Valerie Trouet vast. Volgens deze autoriteit zijn ‘de klimaatrisico’s hopeloos onderschat en zullen ze steeds moeilijker beheersbaar worden. En niemand kan zichzelf of zijn/haar/hun naasten ertegen beschermen.’

Je zou voor minder onzeker en angstig worden,  en dat is goed, tenminste als die angst een motor wordt voor verandering. En dat geldt voor eender welke angst, of het nu gaat over de toekomst, je gezondheid, je relatie… 

Angst en zeker paniek is een crisis en een crisis houdt altijd de belofte van verandering in.

Ook al associeer je angst en onzekerheid als ongewenst want verstorend, deze emoties zijn net zo evident als de natuur zelf.

We kunnen immers wel ons best doen om een comfortabel leven te hebben, maar de factoren die het van buitenaf beïnvloeden, die hebben we niet onder controle.

Vaak weten we niet goed welke richting we uitmoeten met die emoties, wat we moeten doen. Maar wat wèl duidelijk is, is wat we niet moeten doen, namelijk blijven doen wat we altijd hebben gedaan. Immers, mocht dat de juiste manier zijn, dan zouden die belastende emoties al lang zijn opgelost als sneeuw voor de zon. 

De meest uitgesproken manier waarop we met angst en onzekerheid omgaan is ze proberen te vermijden, de emoties zelf en dus ook de situaties die ze uitlokken. Dat laatste tast onze levenskwaliteit aan want die situaties zijn vaak net ook batterijopaders (vakanties, uitstapen, sociale situaties die wegvallen) of professioneel noodzakelijke. 

De uitdaging ligt niet in het op de loop gaan voor de angst en onzekerheid, en er je evenmin door te laten overweldigen, maar in te leren rust te vinden in de angst en onzekerheid zelf.

 Dat doe je door ze toe te laten als een menselijk gegeven dat bij het leven hoort. Blijven bij die angst en onzekerheid, hoe het ook voelt, ook al is het oncomfortabel en ongewenst. Blijf vooral bij het gevoel en niet bij de verhalen die je jezelf erover vertelt. Herken het als een menselijke emotie en leer dat beetje moed op te brengen om er met mildheid bij te blijven en, als het even kan, ook met humor. 

Het is een houding van liefdevolle zorgzaamheid, een vriendelijke aandacht voor jezelf en daarmee ook voor de anderen die dezelfde emoties en onzekerheden meemaken. Je bent er immers niet alleen mee. Stel je even voor hoe je via onzichtbare draden verbonden bent met de wellicht honderdduizenden andere mensen die op deze aarde op dit moment diezelfde emotie kennen en de miljarden mensen die het ook ooit gekend hebben en jou vooraf zijn gegaan en in wiens sporen je loopt en waarmee je verbonden bent.

Al die lastige emoties, we denken vaak dat we er alleen mee zitten, maar ze zijn veel universeler dan we vermoeden en als je het ervaren kan als iets dat we met velen leren dragen, dan wordt de last heel wat minder.

En als je je er niet tegen verzet, er je minder zorgen over maakt, er niet zo mee samenvalt maar er wat afstand van weet te nemen – en dat kan je leren – dan heb je nòg minder last.

Dat is de reden waarom we de cursus ‘Omgaan met angst, onzekerheid en moeilijke emoties’ hebben ontwikkeld.

Delen

4 gedachten over “Wees niet bang van je angst en onzekerheden”

 1. Hugo Van Cleemputte

  Dag Wilfried,

  Dank u wel voor het artikel.
  Bestaat daar ook een goed Nederlands boek over?

  Groetjes,
  Hugo

 2. Hugo Van Cleemputte

  Dag Wilfried,

  Dank u wel voor het artikel.
  Bestaat daar ook een goed Nederlands boek over?

  Groetjes,
  Hugo

  1. Dag Hugo, bedankt voor je bericht en je belangstelling. Het meest inspirerende boek over mindfulness en angst is dat van Thich Nhat Hanh en het noemt eenvoudigweg ‘Angst’ 😊🙋‍♂️

 3. Kaatje de corel

  Dag wilfried
  Ik zit er middenin. De grote onzekerheid
  Hoe zal de wereld zijn voor onze kinderen?
  Angst over mijn gezondheid en soms regelrechte paniek.

  Met lieve groet van kaatje

Laat een reactie achter

Ik lees je graag. Het is heel fijn als je een reactie plaatst. Dat brengt leven in de brouwerij. Je emailadres is enkel om de bron van het bericht te verifiëren tegen spam, het wordt uiteraard niet gepubliceerd. Dank je wel voor je reactie!