Teveel in je hoofd zitten belast je levenskwaliteit:

  • je wordt er gespannen van en het slorpt veel energie op,
  • het leidt tot emotionele stress en slaapmoeilijkheden,
  • je geniet minder van het leven,
  • je bent voor de anderen niet zo’n aangenaam gezelschap,
  • piekeren kan je gezondheid schaden,
  • datgene waarover je piekert verandert er niet door.

Muizenissen in je hoofd?

Piekeren is daarbij vaak de ergste boosdoener en je piekert vooral wanneer het leven niet loopt zoals je had verwacht. In deze training leer je hanteermethoden om piekergedrag en negatief denken te stoppen of om te buigen naar een meer constructieve visie. Op die manier bescherm en versterk je je levenskwaliteit.

Cursusprogramma

Vooreerst laat het neuropsychologisch model van het Default Mode Network ons zien hoe we onszelf foppen als we denken mentaal tot rust te komen.
Vervolgens leer je wat effectief werkt, door je te focussen op hetgeen onverenigbaar is met tobben en malen: de ervaring van het huidig moment, meditatie, flow ervaringen en het switchen van een denk- naar een zijn-modus.

Daarnaast leer je malen en piekeren te couperen via stopmethoden en relaxatietechnieken uit de cognitieve gedragstherapie.

Een andere manier om meer rust te vinden in het hoofd is het ontwikkelen van een meer constructieve perceptie op de dingen die je verontrusten of belasten. Immers, niet zozeer de situaties of gebeurtenissen tasten je levenskwaliteit aan, maar wel je manier van erover te denken, de verhalen die je jezelf erover vertelt.

Wat je echter mist zijn degelijke methoden om die negatieve denkgewoonten om te buigen naar een meer realistische, stressreducerende visie en dat concreet toe te passen in het dagelijkse leven.

De cognitieve psychologie biedt ons hiertoe een praktische en wetenschappelijk sterk onderbouwde methodiek.
Een nieuwe manier van omgaan met de innerlijke criticus hoort daarbij.

Werkwijze

Elke cursusdag is een afwisseling van inzichtgevende sessies, oefeningen, illustraties, cases, video’s en vooral het toepassen van dit alles in de realiteit van het dagelijkse leven. 

Docent

Gedurende meer dan veertig jaar combineerde ik twee parallelle richtingen: een preventieve (cursussen) en een curatieve (klinische psychotherapie en seksuologie).
Als cognitief gedragstherapeut (KUL, 1985) ontwikkelde ik een bijzondere interesse voor de klinische toepassingen van de cognitieve psychologie, en schreef er dit boek over dat je als ebook gratis bij de cursus krijgt.
Door interesse in het boeddhisme en het beoefenen van Za-Zen kwam ik terecht bij mindfulness en volgde retraites en opleidingen bij Thich Nhat Hanh, Jon Kabat-Zinn, Mark Williams, John Teasdale, Yvonne Barnes-Holmes ….

Deze cursus vormt samen met de Mindfulness training één geheel, namelijk de Mindfulness Based Cognitive Training. MBCT is een unieke kruisbestuiving tussen mindfulness, gebaseerd op het boeddhisme, 2500 jaar oud, en de actueel meest invloedrijke en wetenschappelijk onderbouwde Westerse psychologische richting, de cognitieve psychologie.  

Wat MBCT nu precies inhoudt, dat leg ik uit in deze video (5’).

Deze artikels geven je een idee waar de cursus ‘’Rust in je hoofd’ over gaat:

Je kan beide cursussen aansluitend volgen, dan betaal je voor de tweede maar 120 ipv 200€, of slechts één van beide. 

Bekijk deze video over MBCT


Nog vragen? Aarzel niet, mail gerust.