Rust in je hoofd

We onderschatten hoe veel ellende we onszelf bezorgen door altijd maar in ons hoofd te zitten. Er is nochtans niets fout met denken, integendeel. 

Maar als het niet leidt tot verandering wordt het een zware last. Want problemen van het hoofd oplossen met het hoofd, is als meer gas geven als je in de modder zit; je geraakt alsmaar dieper verstrikt. Het is een oplossing die het probleem versterkt.

En als je met je aandacht voortdurend bij je gedachten bent, dan mis je het leven.

Teveel in je hoofd zitten belast sterk je levenskwaliteit:

– je geniet minder van het leven,
– je bent voor de anderen niet zo’n aangenaam gezelschap,
– je wordt er gespannen van en het slorpt veel energie op,
– het leidt tot emotionele stress, want blijven denken helpt niet,
– datgene waarover je piekert verandert er niet door.

Piekeren kan je gezondheid schaden

Mensen piekeren vooral wanneer het leven niet loopt zoals ze verwacht hadden, als het wensplaatje en de harde realiteit niet meer samenvallen.

In deze training leer je hanteermethoden om piekergedrag en negatief denken te couperen of om te buigen naar een meer constructieve perceptie van de realiteit.

Piekeren leidt ook tot symptomen (stemmings- en angststoornissen, psychofysiologische klachten, slaapstoornis, concentratiestoornis, relatieproblemen, moeilijker werken, slechter sociaal functioneren …) en over die symptomen gaat men dan weer piekeren. Hoe we deze vicieuze cirkel kunnen vermijden of couperen zien we in de cursus.

We hebben degelijke methoden nodig om die vicieuze cirkels te couperen. Degelijk betekent: wetenschappelijk onderbouwd (evidence based) en bruikbaar. Uit effectonderzoek blijkt cognitieve gedragstherapie de meest aangewezen benadering. Zij leert ons bewust te worden van de negatieve percepties die we hebben ontwikkeld en ze om te buigen naar een meer realistische, stressreducerende visie.
Daarnaast zijn goed onderbouwde coupeertechnieken nodig die we kunnen toepassen wanneer we teveel malen en rumineren. Die leren we uitgebreid aan in de cursus. Een nieuwe manier van omgaan met de innerlijke criticus hoort daarbij.

Vanuit Mindfulness en de positieve gezondheidspsychologie, gaan we in plaats van te vechten tegen de dominantie van het denken, hetgeen er onverenigbaar mee is, dichterbij brengen: het opgaan in de ervaring van het huidig moment (flow), de beleving van het lichaam en het switchen van een denk- naar een zijn-modus. Deze drie levenshoudingen zijn een antagonist, een tegengif voor de dominantie van het denken, waardoor het meer naar de achtergrond verschuift.
Op die manier kan het hoofd eindelijk tot rust komen.

Hoe verloopt de cursus?

De cursusdag is een afwisseling van inzichtgevende sessies, oefeningen, illustraties, cases, video’s en vooral het implementeren van dit alles in de realiteit van het dagelijkse leven.

Over de online sessies krijg je nog een aparte mail toegezonden, alsook een gratis exemplaar van mijn e-boek ‘Lessen in levenskunst, de praktijk van het positief denken’. Het is een praktische kennismaking met de cognitieve psychologie met veel oefeningen en toepassingen die toelaten de theorie meteen toe te passen in de realiteit.

Nog vragen? Mail naar info@wilfriedvancraen.be

P.S. Er verscheen nog een artikel en een podcast in de Standaard waarin ik het heb over de innerlijke criticus.