Teveel in je hoofd zitten belast je levenskwaliteit:

  • je geniet minder van het leven,
  • je bent voor de anderen niet zo’n aangenaam gezelschap,
  • je wordt er gespannen van en het slorpt veel energie op,
  • het leidt tot emotionele stress, slaapmoeilijkheden en diverse klachten,
    datgene waarover je piekert verandert er niet door.

Piekeren kan je gezondheid schaden

Luister even naar dit fragment uit Touché.
Mensen piekeren vooral wanneer het leven niet loopt zoals ze verwacht hadden, als het wensplaatje en de harde realiteit niet (meer) samenvallen.
In deze training leer je hanteermethoden om piekergedrag en negatief denken te couperen.

Hoe verloopt de cursus?

Tijdens de eerste cursusdag zien we hoe je tot rust kan komen in je hoofd, tijdens de tweede dag hoe je tot rust kan komen in je lichaam en hoe beiden, geest en lichaam, elkaar wederzijds beïnvloeden.

Het is immers door dat laatste dat we in vicieuze cirkels terecht komen. Denk maar aan slaapstoornissen omwille van piekeren en piekeren omwille van slaapstoornissen. Idem met (psycho)somatische klachten. In de tweede cursusdag leer je deze vicieuze cirkels te couperen.
Maar ook hoe je vanuit je lichaam tot meer rust kan komen in je hoofd en vice versa.

Programma dag 1

√ Vanuit de cognitieve gedragstherapie leer je piekeren te sneller te herkennen en vervolgens te couperen.
√ Vanuit Mindfulness en de positieve gezondheidspsychologie leer je focussen op hetgeen onverenigbaar is met tobben en malen: de ervaring van het huidig moment, flow ervaringen, de beleving van het lichaam en het switchen van een denk- naar een zijn-modus. Op die manier kan het hoofd eindelijk tot rust komen.
√ Tenslotte laat het neuropsychologisch model van het Default Mode Network ons zien hoe we onszelf foppen als we denken tot rust te komen.

Programma dag 2

√ Proprioceptieve training: je leert om signalen van je lichaam sneller te detecteren en preventief de accumulatie van spanning, emoties en stress te couperen.
√ Relaxatie training: we overlopen de meest wetenschappelijk onderbouwde relaxatiemethoden en je leert de techniek te vinden die jou het beste past
√ Meer inzicht in mind-body communicatie, de manier waarop je brein en je lichaam met elkaar praten en elkaar beïnvloeden zonder dat je het beseft.
Hoe kan je vanuit je lichaam meer rust vinden in je hoofd en vice versa.

Het is niet aangewezen  om deze training te volgen in een crisisperiode of tijdens een acute fase van een psychische problematiek. Dan wacht je best even af tot een stabielere periode. 
Deze cursus is gericht naar leken, niet naar professionelen die op hun beurt met mensen werken. Voor hen zijn er specifieke, beroepsgerichte opleidingen.

Elke cursusdag is een afwisseling van inzichtgevende sessies, oefeningen, illustraties, cases, video’s en de nadruk ligt op het implementeren van dit alles in de realiteit van het dagelijkse leven.

Nog vragen? Mail gerust.