fbpx

Podcasts

Rust in je hoofd

Deze podcasts zijn amateurswerk. Neen, niet inhoudelijk, wel wat de opnamekwaliteit betreft. Ik heb immers geen professioneel materiaal, laat staan een studio voor de opnamen. Dat is niet mijn ambitie. Ze zijn gemaakt met een oude iPhone 6 of een oude Macbook en daarna, dankzij mijn webmaster, naar een zo goed mogelijk luisterniveau opgetild. Maar dat is in niets te vergelijken met wat professioneel gemaakte podcasts bieden, zoals je ze kan vinden in de media of gesponsord door bedrijven. En dat is wellicht wat je gewoon bent. Je zal dus, als je deze reeksen wil beluisteren, een rekkelijke tolerantiedrempel moeten hanteren. Of ze niet beluisteren als het je stoort.
Zelf steek ik er tijd, energie en centen in. Ik hoef er niets voor terug. De hoop dat je er iets aan hebt is voldoende.
Ik wens je veel luisterplezier.
Wilfried Van Craen.

S2A7/Leen je aan de ander, geef je aan jezelf

Zorg dat je zelf de poppenspeler blijft van het marionettentheater dat ‘leven’ noemt. Geef de touwtjes niet uit handen.

S2A6/Geurduiken

Met Michel De Montaigne als gids maken we een wonderlijke reis naar het geurenparadijs.

S2A5/Zal je een goed leven gehad hebben?

Geen tijd hebben voor de dingen die er werkelijk toe doen. Jakkeren en het gevoel hebben dat je leven een rit is op een autosnelweg waar de afritten afgesloten zijn.

S2A4/Ga eens anders met je moeilijkheden om

Vaak stellen we een probleemoplossend gedrag dat eigenlijk probleemversterkend werkt. In deze podcast leer je dit te herkennen en doorbreken.

S2A3/Lezen om intenser te leven

Lezen biedt herkenning, laat ons met nieuwe ogen kijken naar wat ons belast en versterkt verbondenheid. Boeken helpen de eenzaamheid te ontstijgen, zijn vuurtorens als het stormt en wie van boeken houdt gaat nooit alleen naar bed! 

S2A2/Rituelen brengen rust

Rituelen helpen los te laten, omdat ze zeggen: ‘tot hier en vanaf nu.’ Ze trekken een streep.Rituelen zijn in de tijd wat thuis is in de ruimte. We komen er tot rust.

S2/A1 Tusseninheid

In deze aflevering  zou ik een pleidooi willen houden om rigide posities van wat we als het ‘juiste’ noemen wat los te laten en te durven schaatsen naar de tusseningebieden. In relaties, gender, cultuur, gastronomie, politiek, economie … kortom, in het leven.

S1/A7 – Tijd voor verandering

Stilzitten en braakliggen zijn een natuurlijk groeibed voor verandering en twee bijzondere manieren  om tot rust te komen in je hoofd. Ze worden afgesloten met een stiltemeditatie. (Tekstfragmenten uit Ton Lemaire, Verre Velden, Ambo, en Pico Iyer, De kunst van stilte, Ted/Davidsfonds)

S1/A6 – Landen in de natuur

We beginnen met een sensorische relaxatie en vervolgen met de suggesties van enkele natuurminnende schrijvers. Hun woorden zijn de landingsbanen in de tuinen, bossen, bomen en wolken die ons omgeven en waar het goed vertoeven is om het hoofd tot rust te laten komen.

S1/A5 – Reizen naar dierbare momenten

Deze opname begint met een ademrelaxatie en vervolgt met een reeks korte verhalen over rustgevende, diepe gelukservaringen.

S1/A4 – Stappen naar rust

Stappen naar de rust, voorafgegaan door een stapmeditatie

S1/A3 – Alleen maar zijn

Beleving van een natuurervaring van Annie Dillard, voorafgegaan door de ervaring van een prettige plek in je lichaam. (Tekstfragment uit Annie Dillard, Pelgrim langs Tinker Creek, Atlas, 2019)

S1/A2 – Voorwaardelijke liefde in de tuin

Beleving van een verhaal over voorwaardelijke liefde in de tuin, voorafgegaan door een ademrelaxatie.

S1/A1 – De prettige plek

Zintuiglijke beleving van een prettige plek, voorafgegaan door een scan van de spiergroepen.

Wat is er mis met mij?

Er zijn mentale struikelblokken die ons allemaal wel eens parten spelen. Maite Goossens neemt er samen met psychotherapeut Wilfried Van Craen zeven onder de loep. In ‘Wat is er mis met mij?’ gaan ze op zoek naar de oorzaak, maar vooral naar praktische oplossingen en handige tips.

7. Gelukkig zijn: ‘Eigenlijk heb ik alles en toch voel ik me niet zo gelukkig’

In deze laatste aflevering effent psychotherapeut Wilfried Van Craen het pad en wijst hij je de weg naar een gelukkiger en zinvol leven.

6. Je innerlijke criticus: ‘Het is nooit goed genoeg’

In deze podcast leert gedragstherapeut Wilfried Van Craen je hoe je jouw criticus het zwijgen oplegt, of zelfs maar ook hoe je hem op een positieve manier kan inzetten.

5. Loslaten: ‘Het voelt als een magisch woord, maar hoe doe je dat?’

Loslaten’ voelt soms als dé ultieme oplossing om minder te piekeren, beter te slapen, minder angstig en minder onzeker te zijn. Maar hoe doe je dat? Is relativeren de sleutel tot succes?

4. Onzekerheid: ‘Ik ben vaak bezig met wat anderen van mij denken’

Hoe slaag je erin om wél je eigen koers te varen en dat ook uit te stralen? Gedragstherapeut Wilfried Van Craen reikt in deze aflevering een aantal technieken aan om komaf te maken met je onzekere gedachten, zodat je weer stevig in je schoenen staat.

3. Angst: ‘Ik begon te veel dingen te vermijden’

In deze aflevering legt gedragstherapeut Wilfried Van Craen uit hoe je stapsgewijs de confrontatie met je angsten kan aangaan, om ze daarna volledig los te laten.

2. Slaapproblemen: “Ik heb alle trucjes al geprobeerd, … “

Als kind was Maite al niet zo'n goede slaper. Her duurde vaak lang vooraleer ze insliep en dat gaf haar een eenzaam gevoel. Alsof de hele wereld sliep, behalve zij. Nu, meer dan 30 jaar later, is inslapen nog altijd moeilijk. Pyschotherapeut Wilfried Van Craen geeft in deze aflevering concrete tips om sneller, beter en dieper in te slapen.

1. Ik lijk de hele tijd te piekeren. Is dat wel normaal?

Piekeren is als schommelen, je gaat heen en weer maar niet vooruit. In deze aflevering leer je om meer rust te vinden in je hoofd

Ambras

Dit is een podcast over misverstanden, ruzies en irritaties in partnerrelaties. Volkomen normaal, maar lastig als de ambras escaleert en het moeilijk wordt om elkaar te vinden, te begrijpen, te waarderen. Deze podcast maak ik samen met Amaryllis Laenen, een bevlogen psycholoog.

5. Q&A

Een Q&A aflevering met vragen zoals: hoe ga je om met de kleine en grote verschillen tussen jou en je partner? Wat als jij het altijd bent die de relatie draagt en trekt? ...

4. Uitwegen uit de crisis

Wat als de vlam uit de pan is, vervreemding toeslaat, of de communicatie strop loopt? Er zijn vele wegen naar Rome.

3. Crisis

Al eens een crisis gehad in je relatie? Proficiat. Je relatie is perfect normaal. Wat niet wegneemt dat zo’n crisis ongemakkelijk, pittig of pijnlijk kan zijn. In deze aflevering nemen we je mee in verschillende mogelijke crisissen.

2. Territorium Conflicten

In deze aflevering hebben we het over territoriumconflicten. Want ook binnen relaties kan er ambras van komen als ons territorium (te veel) betreden wordt.

1. Communicatie

Communicatie is zoveel meer dan praten. Praten maar ook niet praten. Doen maar ook niet doen. Neem met ons een duik in de complexe maar boeiende kronkels van communicatie in de relatie.

Podcast NU

NU was een podcast over  dagelijkse dingen die onze levenskwaliteit kunnen verruimen of belasten. Deze podcast maakte ik ook samen met Amaryllis Laenen.

7. De wetenschap van Emoties

Ga in je hoofd op reis naar je mooiste reizen. Deze actieve aflevering biedt je daartoe enkele uitgelezen, praktische methoden.

6. Loslaten (in relaties)

Deze aflevering gaat over loslaten. Of liever: stoppen met hardnekkig vasthouden. Tenminste als dat stelselmatig in de weg komt te staan van je levenskwaliteit. We gaan ook dieper in op wat loslaten kan betekenen binnen relaties.

5. Reizen naar je Reizen

Ga in je hoofd op reis naar je mooiste reizen. Deze actieve aflevering biedt je daartoe enkele uitgelezen, praktische methoden.

4. Omgaan met Emoties in Coronatijden

Hoe omgaan met emoties (angst, onrust, onzekerheid, kwaadheid ... ) in tijden van onzekerheid en dreiging.

3. Schaamte

In deze aflevering hebben we het over schaamte. Met voorbeelden, verwijzen naar kunst én een stappenplan om ermee om te gaan.

2. Flow-ervaringen

Wat is een flow-ervaring? Wat doet dat met je? Wat helpt om in de flow te geraken?

1. Prioriteit

Prioriteiten stellen: wat is dat precies? waarom is dat belangrijk? wat kan helpen?

Delen