Ooit de film Drunk gezien, waarin vier bevriende leerkrachten van een middelbare school besluiten om zich dagelijks te voorzien van een behoorlijk alcoholpromile om zich te ont-stressen en meer ontspannen door het leven te gaan?
Alcohol, drugs, tranquilizers en binge-eating zijn weliswaar de meest bekende manieren om met stress en negatieve gevoelens om te gaan, maar mensen verdoven zich ook op vele andere, dikwijls behoorlijk sociaal aanvaarde manieren: binge-watching, verslaving aan sociale media, overwerken, fun-shopping edm.
Mensen verdoven zich voor ongewenste emoties omdat akelige ervaringen preverbaal zijn. We kunnen ze niet uitleggen want er is geen taal voor. Net als fysieke pijn gaat emotionele pijn voorbij de ratio, en omdat het bewustzijn er geen taal voor heeft, wordt die emotionele pijn ontkend of genegeerd: we nemen ze niet waar, dus ze is er niet. Maar die emoties manifesteren zich wel in het lichaam, en dat lichaam wil dat kenbaar maken aan het bewustzijn: Hallo, we hebben hier een probleem!
Het bewustzijn luistert echter niet naar het lichaam, we hebben die immers nooit leren kennen als een volwaardige gesprekspartner. Dus moet het lichaam steeds harder gaan roepen om gehoord te worden. Zo hard, dat het symptomen of klachten worden. En dan nog verdoven we die eerder dan ernaar te luisteren. Dan rest het lichaam alleen nog de noodknop: ons platleggen om ergere schade te voorkomen.
In de Westerse cultuur geldt alleen de ratio als enige gesprekspartner, dit in tegenstelling tot vele andere culturen waarin het lichaam een belangrijk rol speelt, zowel als ‘melder’ dan als kanaal om de beklemde emoties te ‘bevrijden’.
Terwijl we ons toch, op een dieper, niet-rationeel niveau, bewust blijken te zijn van die wisselwerking tussen lichaam en emoties, want hoe graag zeggen we niet dat je het niet meer slikt, je adem stokt, een steen op je maag ligt, je moet kotsen van die of dat, je er de buik van vol hebt, het je bij de keel grijpt, je haren ervan recht komen, hij of zij je in je nek zit of net je hart sneller doet kloppen…
We beseffen wel dat het lichaam de spreekbuis van onze emoties is, maar we hebben geen google translate programma om de taal van het lichaam te begrijpen.
Daarom zijn we begonnen met de cursus Luisteren naar je lichaam.