fbpx

Kijkrust

Laat je hoofd tijdens een drukke dag heel even tot rust komen.

Met deze super korte video’s van één minuut, draai je de knop om en kan je de overprikkelde circuits in je hoofd even ontlasten en rustherstellende circuits activeren. Neurologisch spreken we dan van dé-activatie van het sympathisch- en activatie van het parasympathisch zenuwstelsel.

Er met aandacht naar kijken en opgaan in de beleving van eenvoudige, dagelijkse dingen, kan een korte flow-ervaring ontlokken.
Je zou het ook meditatie of aandachttraining kunnen noemen: iets met volle aandacht doen zonder erover te oordelen. 
Ik zou je aanraden het bij één filmpje per keer te houden.
En het vooral te bekijken op momenten dat je er nood aan hebt.

De opnamen zijn gemaakt met een eenvoudige smartphone en volkomen amateuristisch. Het is niet mijn bedoeling om ‘mooie filmpjes’ te maken, wel om op een eenvoudige manier en met een minimum aan inspanning en tijd, een rustgevende beleving te ontlokken.
Ik neem die shots à l’improviste, zoals ze mij toevallen en bewerk ze nadien niet. Er komt geen statief bij of ander professioneel materiaal.
Het geluid is wat er op het moment van de opname te horen valt. Je kan het uitzetten als het je stoort, maar je kan het ook nemen voor wat het is: een niet perfecte realiteit. Als er een X bijstaat, zet je het geluid best af (opnamen met veel wind).

Eerder dan ze telkens opnieuw op scherm te bekijken, is het de bedoeling dat deze video’s inspiratie bieden zodat je zelf steeds vaker dit soort eenvoudige ervaringen zou vinden in de realiteit van het dagelijkse leven.
Eigenlijk gaat het om iets heel eenvoudig waar we nog amper aan toe komen: aandachtig kijken naar gewone dingen en daar van genieten.

Heb je er wat aan, laat dan aub een reactie achter. Dat geeft mij de motivatie om ermee door te gaan.

Wil je meer rust in je hoofd, wees ook nieuwsgierig naar de podcast en de cursus, waarin je leert om op een methodische, wetenschappelijk onderbouwde manier de drukte in je hoofd los te laten, piekeren te couperen en negatieve denkprocessen om te buigen naar een meer constructieve perceptie.

Video’s © Wilfried Van Craen

Delen