fbpx

Kijkrust

Deze reeks super korte video’s zijn een uitnodiging om je hoofd even tot rust te laten komen door op te gaan in de beleving van eenvoudige, dagelijkse dingen.
Zelf pas ik het steeds vaker toe: gewoon aandachtig kijken.
Naar niets in het bijzonder en alles in het algemeen.

De opnamen duren meestal één minuut.
Er met aandachtig naar kijken, kan een korte flow-ervaring ontlokken.
Kort genoeg om toe te passen tussen twee taken in, lang genoeg om je hoofd even wat rust te gunnen.
Ze zijn een voet tussen de deur van de dwingende tijd.

De opnamen zijn gemaakt met een eenvoudige smartphone en volkomen amateuristisch. Het is niet mijn bedoeling om ‘mooie filmpjes’ te maken, wel om op een eenvoudige manier en met een minimum aan inspanning en tijd, een rustgevende beleving te ontlokken. Het geluid is wat er op het moment van de opname te horen valt. Je kan het uitzetten als het je stoort – je mist dan soms het volgelgezang – maar je kan het ook nemen voor wat het is: een niet perfecte realiteit. Als er een X bij staat, zet je het geluid best af (opnamen met veel wind).
Ik neem die shots à l’improviste, zoals ze mij toevallen en bewerk ze nadien niet. Er komt geen statief bij kijken of ander professioneel materiaal, dus de trilling van mijn vaak in een ongemakkelijke positie gewrongen armen, moet je er maar bij nemen.

Eerder dan ze telkens opnieuw op scherm te bekijken, is het mijn bedoeling dat deze video’s inspiratie bieden opdat je zelf dit soort eenvoudige ervaringen zou opzoeken in de realiteit van het dagelijkse leven. Op die manier kan je de overprikkelde circuits in je hoofd even ontlasten en rustherstellende circuits activeren. Neurologisch spreken we dan van deactivatie van het sympathisch- en activatie van het parasympatisch zenuwstelsel.

Wil je meer rust in je hoofd, wees ook nieuwsgierig naar de cursus, waarin je leert om op een methodische, wetenschappelijk onderbouwde manier de drukte in je hoofd los te laten, piekeren te couperen en negatieve denkprocessen om te buigen naar een meer constructieve perceptie.

En wees ook welkom op de gratis podcast.

Delen