Wat is het?

Bekijk de video of beluister de eerste vijf minuten van deze Touché uitzending.


MBCT is een verruimende kruisbestuiving van het beste wat Oost en West ons kunnen bieden.
Enerzijds de methodiek van mindfulness, gebaseerd op de 2500 jaar oude, praktische wijsheid van het boeddhisme.
Anderzijds de pragmatische methodiek van de cognitieve psychologie, wetenschappelijk ondersteund door ruim evidence based effectonderzoek.

Vanuit MBCT leer je op een nieuwe manier om te gaan met de moeilijkheden en problemen die zich op jouw pad hebben aangediend.
Of doe je aan een adequate en duurzame vorm van preventie.

Waarom zou je deze training volgen? 

Omdat:

  • je met de oplossingsstrategieën die je gewoon bent, niet voldoende verandering verkrijgt in hetgeen jou belast.
  •  een adequaat tegengif zoekt tegen het hectische leven van alledag
  •  beter wil omgaan met  emotionele of lichamelijke moeilijkheden
  • ondanks tegenslag het volle leven wil oppakken
  • zoekt naar een dieper gevoel van zingeving en verbinding

Waarom zou je deze training beter NIET volgen:

Zo’n training volg je best NIET in de acute fase van een ernstige stemmings- of angststoornis of lichamelijke (pijn)klacht. Ze vereist immers een stevige inzet die je in een crisisperiode moeilijk kan opbrengen. Nadien kan je de training wel volgen om herval te vermijden.

Deze training is niet bedoeld voor hulpverleners of anderen die mindfulness willen gebruiken binnen hun werksetting. Daarvoor bestaan er specifieke trainingen, gegeven door o.a. Dr.Edel Maex, IAM, ITAM enz.

Twijfel?

Dat je sceptisch bent is op zich best OK en dat je wel eens twijfelt of deze training iets voor jou is, is begrijpelijk.
Er zijn twee mogelijkheden: ofwel mail je je twijfels door ofwel parkeer je ze even en doe je de eerste sessie toch mee. Stemt ze niet overeenstemt met je verwachtingen, dan stop je en krijg je je inschrijvingsgeld integraal en met alle begrip terug.
Je kan onderaan ook de ervaringen van deelnemers lezen, dat geeft ook een idee.

Trainer

Mindfulness kent een spirituele en een wetenschappelijk-academische richting. Voor de eerste kwam ik terecht bij de spirituele grondlegger van mindfulness, Thich Nhat Hanh, bij wie ik jaarlijks retraites volgde in het European Institute of Applied Buddhism.
De wetenschappelijk- academische benadering van mindfulness leerde ik kennen door het werk van en seminaries te volgen bij Jon Kabat-Zinn, Mark Williams, John Teasdale, Yvonne Barnes-Holmes ….

Aan de andere kant ontwikkelde ik als cognitief gedragstherapeut (KUL, 1985) een bijzondere interesse voor de klinische toepassingen van de cognitieve psychologie en schreef er in 1999 het boek ‘Lessen in levenskunst: de praktijk van het positief denken’ over.
Daarnaast gaf ik gedurende twintig jaar een cursus ‘De praktijk van het positief denken’, waarin ik aanleerde hoe men de inzichten van de cognitieve psychologie methodisch kan toepassen op de moeilijkheden van het dagelijkse leven.

De integratie van deze twee benaderingen, mindfulness en cognitieve gedragstherapie, leidde tot deze Mindfulness Based Cognitive Training training die ik sinds meer dan twintig jaar geef. Ik schreef er mijn recente boek over: ‘Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk. Hoe mindfulness en Montaigne je kunnen helpen als het leven niet loopt zoals je had gedacht.’

Als trainer hecht ik veel belang aan mentaal en sociaal comfort tijdens de cursussessies. Iedereen moet zich op elk moment comfortabel en veilig kunnen voelen. Je hoeft dus ook niet ‘sociaal te doen’, tenzij je daar zin in hebt.

Tussenkomst door de mutualiteit: 

Voor zowel de CM als de Liberale Mutualiteit ben ik geregistreerd als erkend psychotherapeut en MBCT-trainer, maar de CM is met ingang 2019 gestopt met terugbetaling van Mindfulness Training. Voor individuele begeleiding wordt echter nog wel een tussenkomst voorzien, zowel online als live.

Nog vragen?  Mail gerust.

positive review Hoewel niet mijn eerste cursus over het onderwerp bij u, ben ik superblij dat ik hem opnieuw volgde. U gaf ons een paar nieuwe invalshoeken, en stelde sommige thema's via een andere benadering scherper. Ik maakte kennis met een nieuw wetenschappelijk begrip. Het is ook steeds een ander publiek. We leren van elkaar, en relativeren. Het in de praktijk zetten in de thuissituatie gaat om al die redenen vlotter. Dank voor deze twee mooie en leerzame dagen in het prachtig groene kader van de cursuslocatie, én de aanvullingen die ik gretig zal lezen.

Corine Colpaert Avatar
Corine Colpaert
6/20/2021

positive review Persoonlijk heb ik in de cursus "Rust in je hoofd" geleerd om praktische tips te vinden om even "weg te zijn" van mijn piekeren. Ook deed het me deugd door gesprekken met anderen, te merken, dat je niet de enige bent die er mee zit en die zoekende is.
Een leerrijke ervaring.

LVB Avatar
LVB
6/20/2021

positive review Ik wil je graag bedanken voor de Mindfulness Based Cognitive Training en de Assertiviteitstraining. Ik heb hier veel aan gehad en ben blij dat ik de cursussen heb gevolgd. Vooral de rustige en losse manier van lesgeven heb ik ten zeerste geapprecieerd.

D.D.B. Avatar
D.D.B.
6/20/2021

positive review Ik volgde de cursus ‘Rust in je hoofd’. Er is een aangename balans van een ernstig, wetenschappelijk theoretisch kader doorspekt met concrete en uitnodigende opdrachten en oefeningen. Het zorgt ervoor dat je aandacht ‘erbij ‘ blijft en prikkelt de nieuwsgierigheid om ook na de cursus verder te grasduinen én verdieping te zoeken in het thema. De rustige en innemende persoonlijke stijl van Wilfried maakt dat je je vlug op je gemak voelt om inbreng te geven of vragen te stellen. Heel erg fijn dus.

Katrien Van Hulle Avatar
Katrien Van Hulle
2/16/2021

positive review Dankzij de cursus MBCT die ik volgde bij Wilfried Van Craen kreeg ik er een stevig handvat bij in mijn leven om op een rustigere manier met dezelfde drukte van elke dag om te gaan.Telkens als ik dreig te vervallen in opjagen, piekeren, de zaken uitvergroten, dramatiseren, mee-hollen , ….. helpen de basis-begrippen van MBCT me om me even “on-hold” te zetten. Mijn dagelijks meditatie-moment is een fijne en aangename manier om hier op een bewuste manier mee om te gaan !

Liesbet Paulissen Avatar
Liesbet Paulissen
2/16/2021

positive review Meest waardevol aan de cursus vind ik de concrete toepasbaarheid. Overtuigende inzichten, herkenbare voorbeelden, bruikbare tools, interessante uitwisselingen – en ook online goed georganiseerd en aangenaam vertoeven in die virtuele ruimte. Wilfried overstijgt de theorie en maakt je enthousiast de nieuwe inzichten meteen toe te passen in je leven.

H.B. Avatar
H.B.
2/16/2021

positive review Wilfried brengt de cursus op een no nonsense manier met de nodige dosis humor. Een rustgevend en warm persoon die je inzicht brengt in je denkpatronen, gedragingen en emoties. Het volgen van de cursus gaf mij rust en moed, maar ook concrete tools om anders in het leven te staan. Een cadeau voor jezelf.

Els Maes Avatar
Els Maes
2/16/2021

Mindfulnes en cognitieve psychologie waren mij totaal nieuw. Zo nieuw dat ik dacht wat is dat nu weer en waarom zou ik dat volgen.
Ik ben een zeer nuchter type met beide voeten op de grond. Na de cursus ben ik dat nog steeds maar ik heb nu een zak aan tips en tricks die we eigenlijk allemaal zouden moeten hebben. Ik ben met plezier gekomen en kijk uit naar de vervolgcursussen.

Lorenz Roelandt Avatar
Lorenz Roelandt
12/09/2019

Ik volgde de MBCT-cursus en heb dit als zeer zinvol ervaren. Ik kende mindfulness, maar de
link met cognitieve therapie was nieuw voor mij. Ik kreeg zicht op constructies in mijn hoofd die ik vaak maak bij gebeurtenissen, situaties
en besefte hoe deze mijn gedrag soms bepalen. Echt verrijkend!'

Griet Oste Avatar
Griet Oste
10/17/2019

positive review Het was een superleuke training in de Blauwe Poort in Melle.
De inhoud, de mensen, de omgeving, het weer, het plaatje klopte volledig.
Met opgeladen batterijen, kan ik weer als een duracell konijn verder ;p
Ik vermoed dat alle tips een way of life zijn geworden om milder te zijn tegenover mezelf, om minder te (ver)oordelen.
Ik ben er nog lang niet en zal er misschien nooit geraken maar onderweg heb ik al zoveel geleerd.
Het heeft me geholpen om te staan waar ik nu sta.
Ik wil nergens anders een cursus/training volgen want ik weet dat het nergens beter kan dan bij Wilfried

Katia de Wasch Avatar
Katia de Wasch
6/30/2019