fbpx

Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk

Artikels: Hoe tem je de innerlijke criticus? (De Standaard) / Metafoor / Het leven is wat je denken er van maakt (Knack)

Paperback | €24

Dit is een reisboek doorheen de kloof tussen het leven dat we verlangen en het leven dat we krijgen.
Die kloof kan ontstaan door lichamelijke klachten, relatieproblemen, moeilijkheden op het werk, onbeantwoorde liefde, complicaties bij de verbouwing, zorgen over een kind, scheiding, een job waarvan je baalt, examens en deadlines, eenzaamheid, stress en burn-out, emotionele klachten, een leven dat kantelt …
Of, niets ingrijpends, maar dat knagende verlangen naar verbinding met iets of iemand anders, dat ons zo rusteloos maakt.

De kloof met het plaatje dat we van het leven hadden kan dan een ravijn worden waarin we verdwalen.
Vooral door de manier waarop we ze proberen te dichten: piekeren, er ons tegen verzetten, er uit vluchten of te wachten tot ze zichzelf sluit.
Deze probleemoplossingsstrategieën hebben het omgekeerde effect: ze verbreden de kloof.
In dit boek leren we om er niet van weg te gaan, maar de kloof te exploreren met nieuwe ogen. Daarom is het een reisboek en reizen we met een gids en een GPS.

De GPS is de methodiek van Mindfulness Based Cognitive Training die gegroeid is vanuit klinische toepassingen en gefundeerd op gedegen empirisch effectonderzoek. Mindfulness leert ons rust te vinden ìn de kloof in plaats van er van weg te lopen, want de kloof is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het volle leven zelf. Vanuit de cognitieve psychologie leren we om de onrust in het hoofd te counteren, piekeren te couperen en nieuwe perspectieven te genereren op datgene wat we niet kunnen veranderen, zodat er nieuwe zuurstof en energie kan stromen.
De unieke combinatie van beiden vormt de methodiek van MBCT.

De gids is de praktische filosoof Michel de Montaigne die vanuit MBCT linken legt met het gewone, dagelijkse leven.
De vele oefeningen en technieken die worden voorgesteld dienen om de inzichten meteen toe te passen en zijn gerijpt vanuit de veertig jaar psychotherapeutische ervaring van de auteur en wat hij heeft mogen leren van zijn cliënten.

Goodreads reviews

Delen

3 gedachten over “Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk”

  1. Beste Wilfried, ik heb heel erg genoten van het lezen van je mooie boek! Alles wat je schrijft is zo waar en zo leerrijk en heel herkenbaar. Eén ding is zeker; jouw boek blijft nog een hele tijd op mijn nachtkastje liggen om er heel geregeld passages uit te herlezen. Dankjewel om je inzichten en levenswijsheid met ons te delen!

  2. Wilfried van Craen schreef niet het zoveelste zelfhulpboek maar bezorgde ons een inspirerende reflectie over het leven in al zijn aspecten . Deze ‘gerijpte wijsheid’ gegoten in vaak originele en verfrissende bewoordingen zullen menigeen helpen persoonlijke drama’s in een relativerend nieuw licht te zien .

  3. Ellen Van Twembeke

    Dit fantastische boek, met Montaigne als reisgids, barst van de waardevolle inzichten in levenskunst, ook en vooral als dat leven niet het vlotte parcours volgt dat we voor ogen hadden. Ontzettend helder geschreven met tal van concrete voorbeelden die je een (soms erg confronterende) spiegel voorhouden. En bovenal: een prachtige ode aan “vrolijke wijsheid”.

Laat een reactie achter

Ik lees je graag. Het is heel fijn als je een reactie plaatst. Dat brengt leven in de brouwerij. Je emailadres is enkel om de bron van het bericht te verifiëren tegen spam, het wordt uiteraard niet gepubliceerd. Dank je wel voor je reactie!