Waarom zou je deze training volgen?

Je leert een andere houding aan te nemen tegenover de dingen:

  • stabieler omgaan met negatieve gebeurtenissen
  • stress beter hanteren en burn-out vermijden
  • lichamelijke klachten en je slaap verlichten
  • emotionele ups & downs beter reguleren
  • mentaal sterker staan in het leven
  • diepere innerlijke rust ervaren
  • meer genieten in je leven

Ondanks de moeilijkheden en tegenslag, kan je beslissen om het volle leven niet aan je voorbij te laten gaan. Maar je moet weten hoe. Je hebt een methode nodig. Mindfulness is een wetenschappelijk degelijk onderbouwde methode gesteund op ruim evidence-based onderzoek.

Dit is wat cursisten eraan gehad hebben

Lees de recente ervaringen van cursisten op de homepage en het verslag van meer dan 300 andere cursisten via deze link.

Het belangrijkste in een training is voor mij de toepasbaarheid in het dagelijkse leven.
Deze video’s en blogs zijn verhalen over gewone dagdagelijkse toepassingen van datgene waartoe deze training kan inspireren.
Als trainer hecht ik veel belang aan mentaal en sociaal comfort tijdens de cursus. Elkeen moet zich op elk moment comfortabel en veilig kunnen voelen. Je hoeft dus ook niet ‘sociaal te doen’, laat staan dingen over jezelf te onthullen, tenzij je daar zin in hebt omdat het gaat om een illustratie van de cursusinhoud.

Twijfel?

Dat je sceptisch bent is op zich best OK en dat je weleens twijfelt of deze training iets voor jou is, is begrijpelijk.
Mail me je bedenkingen en we bekijken het samen.

Docent

Gedurende meer dan veertig jaar combineerde ik twee parallelle richtingen: een preventieve (cursussen) en een curatieve (klinische psychotherapie en seksuologie). Door interesse in het boeddhisme en het beoefenen van Za-Zen kwam ik terecht bij de spirituele grondlegger van mindfulness, Thich Nhat Hanh, bij wie ik jaarlijks retraites volgde in het European Institute of Applied Buddhism.

De wetenschappelijk-academische benadering van mindfulness leerde ik kennen door het werk van en seminaries te volgen bij Jon Kabat-Zinn, Mark Williams, John Teasdale, Yvonne Barnes-Holmes ….
Aan de andere kant ontwikkelde ik als cognitief gedragstherapeut (KUL, 1985) een bijzondere interesse voor de klinische toepassingen van de cognitieve psychologie, die een complementaire aanvulling is op mindfulness.  

De integratie van deze twee benaderingen, mindfulness en cognitieve gedragstherapie, leidde tot de MBCT training.
Ik schreef er het boek over: Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk. (Hoe mindfulness en Montaigne je kunnen helpen als het leven niet loopt zoals je had gedacht.)’ Maak hier kennis met dit en mijn andere boeken.

Deze mindfulness training vormt samen met de cursus ‘Rust in je hoofd’ één geheel, de Mindfulness Based Cognitive Training. MBCT is een unieke kruisbestuiving tussen mindfulness, gebaseerd op het boeddhisme, 2500 jaar oud, en de actueel meest invloedrijke en wetenschappelijk onderbouwde Westerse psychologische richting, de cognitieve psychologie en, gericht op de klinische praktijk, de cognitieve gedragstherapie. 
Je kan beide cursussen aansluitend volgen, of slechts één van beide. 

Deze cursussen richten zich tot leken en zijn niet bedoeld voor hulpverleners of anderen die mindfulness of toepassingen van de cognitieve psychologie willen gebruiken binnen hun werksetting. Daartoe bestaan er specifieke opleidingen. 

Bekijk deze video over MBCT

Heb je nog vragen, mail gerust.