Lig er niet wakker van

In deze cursus pakken we het kwaliteitsverlies in ons leven aan dat veroorzaakt wordt door de constante wisselwerking tussen de negatieve denkprocessen in het hoofd en de belastende reacties van het lichaam.
Slaapstoornissen zijn daar een goed voorbeeld van.

Herken je dit?

Je hoeft bij het slapen gaan nog maar te denken: Ik vrees dat ik niet ga kunnen slapen, of de zichzelf waarmakende voorspelling kraait al victorie. Stel je voor dat je al een paar nachten niet zo goed hebt geslapen en je begint je daar zorgen om te maken. In de loop van de dag denk je er misschien weleens vluchtig aan: Vannacht moet het echt wel lukken.

Naarmate het avond wordt, begin je je slaap intenser te anticiperen: Wat als het weer niet lukt? Die gedachten in je bovenkamer lokken arousal uit, lichamelijke spanning die onverenigbaar is met de slaaprespons. En je blijft zo wakker als een Duracell konijn. Het gevolg van Mind-body communication.

Naast slaapstoornissen kan deze vicieuze cirkel zich ook uiten in psychofysiologische klachten: maag-, darm-, huidklachten, allergieën, spierspanning, bruxisme, tics, vermoeidheid, energietekort …
Daar krijg je ook geen vat op en dus ga je piekeren, wat leidt tot een toename van lichamelijke spanning en dus ook van de symptomen.
In de cursus leren we deze vicieuze cirkels te couperen op een methodische, wetenschappelijk goed onderbouwde manier.

Het meest uitgebreid passen we dit toe op preventie van stress en burn-out.
Door in je hoofd beter te luisteren naar wat je lichaam je vertelt – proprioceptieve training – leer je sneller de opbouw van stresssignalen te herkennen en hanteren.
En omgekeerd: je lichaam goed behandelen is ook een adequate manier om helderder te zijn in je hoofd.

Het evenwicht herstellen tussen hoofd en lichaam staat in deze cursus centraal.
Wacht niet tot je lichaam niet meer wacht.
Je lichaam is immers je enige levenslange thuisbasis.
Ook voor je hoofd.