Vakantiecursus MBCT Het vergeten lichaam

‘Het vergeten lichaam’

Van woensdagavond 1 tot zondagochtend 5 mei 2019

In deze vakantiecursus maken we kennis met mindfulness via een concrete toepassing. In die zin is het zowel een kennismaking voor leken als een ideale vervolgcursus voor mensen die reeds eerder de basiscursus hebben gevolgd.
Het toepassingsthema is dit keer het vergeten lichaam.

Is er ook bij jou een teveel en een te weinig: te veel in het hoofd en te weinig in het lichaam?
Dat onevenwicht is eigen aan onze tijdsgeest, maar duurbetaald.
Je kan niet ongestraft het lichaam blijven vergeten.
Het vergeet jou ook niet.

Misschien is uw relatie met uw lichaam net zoals bij Bregje Hofstede, een begaafde jonge journaliste en schrijfster. Tot ze op haar 24 een burn-out kreeg beperkte die relatie zich tot een ‘desinteresse en een milde minachting.’
“Het lichaam helpt ons te presteren. Je verlegt de grenzen van je kunnen door ze richting de grenzen van je willen te duwen. Ik werd zo bedreven in het negeren van mijn grenzen, dat ik niet eens meer voelde waar die liggen.”

Tot het lichaam wraak nam.
Van de ene dag op de andere werd de stekker uitgetrokken. Alsof haar lichaam een putsch pleegde en haar geest toeriep: ‘Jij daar, menselijke geest hoog in die bovenkamer, jij kan blijkbaar niet oplossen dat Bregje gevaarlijk in de rooie gaat en afstevent naar onherroepelijke schade. Wel, ik zal het op mijn manier fixen’. En het lichaam nam de leiding over, als de nieuwe kapitein die een kapseizend schip voor erger moest behoeden, en legde Bregje lam.
Zo ver hoeft het uiteraard niet te komen, maar Bregje is geen uitzondering. Het is kwart voor twaalf om de relatie met ons lichaam te herzien.

In mindfulness hecht men veel belang aan een goede relatie met het lichaam. Het is een basisconditie voor zelfzorg.
Het trainen van een proprioceptief bewustzijn kan daarbij een prioriteit worden. Door aandachtiger te leren focussen op de signalen van je lichaam kan je immers sneller detecteren wat zich in je organisme aan het ontwikkelen is en preventief de accumulatie van spanning en stress couperen.

Tijdens deze vakantiecursus gaan we aandacht besteden aan verschillende manieren waarop we goed zorg kunnen dragen voor ons lichaam.
Eén van de thema’s is het voorkomen of aanpakken van slaapmoeilijkheden, want de slaap is de achillespees van onze weerstand.
Andere thema’s die aan bod komen: preventie van stress en burn-out, omgaan met lichamelijke klachten, angst voor ernstige ziekten.

Maar de grootste hap uit deze cursustaart is het herontdekken van het lichaam, en er een milde, zorgzame relatie mee opbouwen.
Dat doen we niet louter inzichtelijk, maar ook ervaringsgericht met praktische en laagdrempelige oefeningen, meditaties en technieken uit diverse disciplines die voor eenieder geschikt zijn.

PRAKTISCH

Docent: Wilfried Van Craen, cognitief gedragstherapeut en mindfulness trainer met veertig jaar praktijkervaring.

Data: van woensdagavond 1 tot zondagochtend 5 mei 2019 (verlengd 1 mei-weekend)

Formule:
1e dag: individuele heenreis met trein (3h vanuit Rijsel of Parijs) of auto en glimlachen bij de gedachte aan het aperitief in het kasteel om 19h.
2e, 3e en 4e dag: vaste sessies in de ochtend en in de late namiddag (zodat je een paar uur vrije tijd hebt)
5e dag: uitgebreid ontbijt en terugreis

Locatie: een authentiek kasteel in de Charente (Pérignac), met veel liefde, wilskracht en creativiteit omgetoverd door de Vlaamse eigenaars tot een paradijselijke plek met artistieke hoogstandjes van zelfgerealiseerde houten designmeubels en dito verlichting, kunst, biologische groentetuin en eigen koeien.
Neem eens een kijkje op de site

Voor de logies kan je kiezen van oogstrelende, ruime designkamers over gemeenschappelijke gitekamers tot luxetenten aan de vijver.
Verblijfskosten: deze zijn afhankelijk van de gekozen kamers. Contacteer Roel Leroy voor de verschillende opties: roel@model61.be

Maaltijden: een (h)eerlijke, genereuze Franse keuken, verzorgd door een professionele kok uit de regio, vaak op basis van eigen (bio)producten. De gastheren zijn bereid om ons elke dag te verwennen met een zeer uitgebreid luxe ontbijt en twee verrukkelijke maaltijden voor de ronde prijs van 295 € voor het volledige verblijf. Aperitief, amuse gueule, wijn, water, koffie/thee en versnaperingen (ook tijdens de pauzes) zijn inbegrepen.

Cursusprijs: 295 €

Inschrijven: stuur een mail naar Roel Leroy: roel@model61.be

Een inschrijving is pas definitief na betaling van de reservatie. De plaatsen zijn immers zeer beperkt en de voorkeuren voor het logement zijn in volgorde van de inschrijving. Wacht dus niet te lang om te reserveren.

Lerse 17103804_1258133330931162_6950871411692389994_n


Lerse 16938888_1258145287596633_7676892915666290732_n