fbpx

Prettig gestoord

prettig gestoord

Artikels: Hoe gek zijn we? / Exploreer je onbewuste

Hoe gek zijn ‘normale’ mensen?
Welke bizarre kronkels bloeien daar zo driftig in onze verborgen geestelijke achtertuinen? Wilfried Van Craen onderneemt een zwerftocht doorheen het mysterieuze achterland van de menselijke geest en wat blijkt: de grens tussen gek en normaal is wel erg dun en zot zijn doet niet altijd zeer.

Prettig gestoord is een reisgids waarmee je een bezoek brengt aan de meest bizarre kronkels van de menselijke geest: niet alleen de zorgvuldig gecamoufleerde gekte in elk van ons, maar ook de wonderbaarlijke fratsen die de geest met ons arme lichaam uithaalt. Zo wordt de fenomenale impact van placebo’s (neppillen en nepoperaties) belicht of de onwaarschijnlijke realiteit van schijnzwangerschappen. Vervolgens reizen we door naar de mysterieuze gebieden van synesthesie (waar je de klank van chocolade kan horen), fata morgana’s en andere gekkigheden van de geest. In de volgende etappe explor- eren we de terra incognita van het onbewuste.
Vervolgens worden de kunstige kronkels van art brut en de soms hilarische kronkels van onze onbeholpenheid in het sociale verkeer in kaart gebracht (van groetblindheid tot zoenverwarring) om uit te monden in de kronkels van het hart. Voor elke fase van het liefdesproces gaan we op zoek naar datgene waar we geen woorden voor hebben, omdat het steeds tussen de plooien valt van wat zichtbaar is: de gekke kronkels van de liefde.

Delen