Teveel onrust, spanning, stress?
Muizenissen in het hoofd?
Een verstoorde slaap, psychosomatische klachten, emotionele ups en downs?
Te weinig energie, plezier, voldoening?

Het gevoel dat de ratrace het overneemt en het leven aan je voorbijgaat?
Misschien ben je dan op zoek naar een creatieve, maar toch wetenschappelijk onderbouwde methode om nog stabieler, veerkrachtiger en met meer voldoening in het leven te staan.
En vooral: terug meer te genieten.

Mindfulness  en Mindfulness Based Cognitive Training zijn niet zozeer technieken dan wel een levenshouding

Bekijk eens de video over de combinatie van deze twee complementaire benaderingen: een Westerse (de cognitieve psychologie) en een Oosterse (mindfulness, geïnspireerd op het boeddhisme). Vanuit deze wetenschappelijk onderbouwde methodiek leer je op een heel nieuwe manier moeilijkheden of problemen aan te pakken.
En je levenskwaliteit te versterken.

Waarom zou je deze training volgen?

  • Je weet wel dat het niet de situaties of gebeurtenissen zijn die je levenskwaliteit aantasten, maar wel jouw manier van erover te denken, je perceptie. Wat je echter mist zijn degelijke methoden om dat concreet aan te pakken in het dagelijkse leven. Vanuit de cognitieve gedragstherapie krijg je die aangereikt.
  • Je hebt last van lichamelijke klachten, ziekte, pijn of van het gegeven dat het leven niet loopt zoals je had gedacht. Je moet ermee leren leven zeggen ze, maar ze zeggen niet hoe. In de training leer je niet om ‘te aanvaarden’ wat je niet kan veranderen, maar er zo mee om te gaan dat je het minste kwaliteitsverlies hebt.
  • Je leert te stoppen met je te verzetten in je hoofd, want dat slorpt teveel energie op en er verandert niets.
  • Al heb je de neiging om, als het niet goed met je gaat, te wachten tot ‘het’ voorbij is, in de training leer je de wachtzaal te verlaten, want anders gaat het leven aan je voorbij. Er zal immers ‘altijd iets’ zijn. Dus leer je jezelf te wapenen.
  • Zonder dat je het beseft reageer je steeds opnieuw op dezelfde manier. Een manier die niet helpt. Hoe krijg je greep op die automatismen, zowel in je hoofd als in je handelen, hoe geraak je ‘out of the box’?
  • Je beseft al lang genoeg dat je meer moet loslaten, afstand nemen en niet zo samenvallen met je gedachten en je emoties, en vooral dat je moet aanvaarden wat je niet veranderen kan. Dat klopt allemaal, maar hoe doe je dat dan concreet?

Dit is wat cursisten eraan gehad hebben

Lees de recente ervaringen van cursisten op de home page en het verslag van meer dan 300 cursisten via deze link.

Twijfel?

Dat je sceptisch bent is op zich best OK en dat je weleens twijfelt of deze training iets voor jou is, is begrijpelijk.

Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel mail je je twijfels door en bespreken we ze, ofwel parkeer je ze even en doe je de eerste sessie toch mee. Stemt ze niet overeen met je verwachtingen, dan stop je en krijg je je inschrijvingsgeld integraal en met alle begrip terug.

Trainer

Gedurende meer dan veertig jaar combineerde ik twee parallelle richtingen: een preventieve (cursussen) en een curatieve (klinische psychotherapie en seksuologie). Door interesse in het boeddhisme en het beoefenen van Za-Zen kwam ik terecht bij de spirituele grondlegger van mindfulness, Thich Nhat Hanh, bij wie ik jaarlijks retraites volgde in het European Institute of Applied Buddhism.

De wetenschappelijk-academische benadering van mindfulness leerde ik kennen door het werk van en seminaries te volgen bij Jon Kabat-Zinn, Mark Williams, John Teasdale, Yvonne Barnes-Holmes ….
Aan de andere kant ontwikkelde ik als cognitief gedragstherapeut (KUL, 1985) een bijzondere interesse voor de klinische toepassingen van de cognitieve psychologie en schreef er een boek over dat je gratis bij de cursus krijgt.

De integratie van deze twee benaderingen, mindfulness en cognitieve gedragstherapie, leidde tot de MBCT training.

Ik schreef er mijn recentste boek over: ‘Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk. Hoe mindfulness en Montaigne je kunnen helpen als het leven niet loopt zoals je had gedacht.’ In het najaar verschijnt mijn volgend boek Wat is er mis met mij?, een verdieping van de gelijknamige podcast-serie met Maite Goossens.

Het belangrijkste in een training is voor mij de toepasbaarheid in het dagelijkse leven. Daarom krijg je ook ‘huiswerk’, dat dient om de inzichten en vaardigheden uit de cursus te vertalen naar de praktijk. Opdat je ruim zou kunnen oefenen, zijn er twee weken tussen elke sessie. Iedere sessie beginnen we met het uitwisselen van de ervaringen en we leren veel van elkaar.

Als trainer hecht ik veel belang aan mentaal en sociaal comfort tijdens de cursus. Elkeen moet zich op elk moment comfortabel en veilig kunnen voelen. Je hoeft dus ook niet ‘sociaal te doen’, tenzij je daar zin in hebt.

Deze training is niet bedoeld voor hulpverleners of anderen die mindfulness willen gebruiken binnen hun werksetting. Daarvoor bestaan er specifieke trainingen, gegeven door o.a. Dr.Edel Maex, IAM enz.
Het is ook niet aangewezen om deze training te volgen in een crisisperiode of tijdens een acute fase van een psychische problematiek. Dan wacht je best even af tot een stabielere periode. 

Toepassingen
In deze blogs kan je lezen over specifieke toepassingen van mindfulness.

Tussenkomst door de mutualiteit
Voor zowel de CM als de Liberale Mutualiteit ben ik geregistreerd als erkend psychotherapeut en MBCT-trainer, maar de CM is met ingang 2019 gestopt met terugbetaling van Mindfulness Training. Als je echter een speciaal statuut hebt, contacteer je best je kantoor.

Nog vragen?
Mail gerust.

positive review Ik schreef me in voor de cursus Mindfulness & Mindfulness Based Cognitive Training omdat ik concrete tools zocht om een uitweg te vinden tijdens een burn out. De groep was heel ontvankelijk en laagdrempelig, helemaal niet opdringerig. Ik voelde er mij onmiddellijk goed omdat er niets van mij gevraagd werd. Wilfried Van Craen leidde de dag op een heel professionele manier. Zijn warme stem en zijn aanpak stelden me van bij het begin op mijn gemak. De inzichten die hij meegaf waren voor mij nieuw maar wel aanvaardbaar. Ik was verrast om vast te stellen dat ik na die 4 sessies overtuigd ben van de waarde van meditatie en mindfulness in mijn eigen leven. Ik wil er zeker mee aan de slag en er mijn eigen ding in vinden. Ik ben ontzettend dankbaar dit gevolgd te hebben omdat voor mij de hype rond mindfulness werd doorprikt om er de essentie van te leren kennen. Alle verdienste komt toe aan de ervaring, de methode en de empathie van Wilfried. Ik zou aan iedereen aanraden om het een kans te geven.
D.L. Avatar
D.L.
3/25/2022
positive review De training mindfulness en cognitieve gedragstherapie heeft mij veel bijgebracht. Wilfried brengt de zaken heel bevattelijk, met wat humor en onderbouwd aan. Geen zweverig gedoe hier. De mindfulness en cognitieve gedragstherapie vullen mekaar ook mooi aan. De groep was ook heel gevarieerd qua leeftijd en ervaringen, wat interessante gesprekken oplevert.
R.N. Avatar
R.N.
3/25/2022
positive review De mindfulness cursus van Wilfried is een echte aanrader. Inspirerend en toch concreet. Ik heb wat ik geleerd heb onmiddellijk kunnen toepassen in de praktijk. Ook de interactie met andere cursisten was zeer verrijkend.
Karen VDP Avatar
Karen VDP
3/25/2022