fbpx
Portret persoon met boek - John Opie, Mary Wollstonecraft, 1790

Goed gezelschap zijn voor jezelf.

Goed gezelschap zijn voor jezelf.

Lieve lezer, wat doe jij zoal om in deze ongewone periode het dagelijks leven zo aangenaam mogelijk te houden?

Om te vermijden dat we ons verslikken in de zoveelste serie, onze duimen tikkramp en onze ogen schermkramp krijgen en onze partner op zijn vluchtheuvel de ene na de andere aflevering van Ambras beluistert, is het verlichtend ons te laten inspireren tot activiteiten die we op ons eentje kunnen doen en die ons een goed gevoel geven.

Vandaar dit voorstel: laat ons elkaar kruisbestuiven.

Misschien heb jij een ontspannende activiteit ontdekt zoals een (anti-stress)kleurboek voor volwassenen, maak je spijkertekeningen of vond je een verfrissende podcast. Of ben je met een vrijwilligerswerk gestart dat je veel voldoening geeft, ben je ‘echte’ brieven beginnen schrijven of gewoon een berichtje van dank of erkenning naar mensen die je apprecieert (zorgverleners, kunstenaars, of mensen die mooie of inspirerende dingen doen) en merk je hoe fijn het is antwoordelijk te zijn.

Misschien heb je online een verrassend museum bezocht, een prachtige voorstelling gezien of leren buikdansen op feministische wijze.

Deel het met ons! (Je kan een bericht achterlaten onderaan deze pagina)

Sta me toe een voorpasje te geven: zelf doe ik meer dan ooit aan tijdreizen.

Het begint meestal door een boek te lezen uit een bepaalde periode, al kan het ook door een film zijn.

Op dit moment ben ik door het lezen van Madame Bovary in het midden van de 19e eeuw beland. Ik leef me dan verder in het dagelijks leven van die tijd in door andere boeken te lezen die zich in ongeveer dezelfde periode afspelen. In dit geval verken ik met David Copperfield het Londen van die tijd, de Russische zeden met Ana Karenina, ga ik op walvisvangst met Moby Dick en zou ik nog op stap kunnen gaan met Ivanhoe (Walter Scott), maar aarzel nog omdat ik niet te paard kan rijden.

Door de inleving in het verhaal of de empathie met een personage wordt mijn fantasie geprikkeld en beeld ik me in dat ik zelf in die tijdsperiode terecht kom.

Hoe zou dat zijn, vraag ik me dan af, en vervolgens stap ik nieuwsgierig en vastberaden de teletijdmachine van Professor Barabas in.

Als ik uitstap is dat op een plek geïnspireerd door het boek en doe ik dat in de kleren waarmee ik vertrokken ben. Die moet ik om niet op te vallen zo snel mogelijk inruilen tegen kleren van die periode. Ik moet immers vermijden dat ze zouden denken dat ik uit de toekomst kom, want dan staat mijn leven op het spel. Verder moet ik snel centen verdienen om eten, kleren en huisvesting te kunnen kopen en dames uit te nodigen voor de thee.

Ik wil dan wel snel aan de slag, maar dat is niet zo evident in pakweg de 19e eeuw, laat staan de 16e eeuw (na het lezen van Montaigne’s Essays). Er stellen zich immers meteen een aantal onverwachte uitdagingen: welk koeterwaals zal ik spreken, wat als ik tandpijn krijg, waar en hoe ga je naar het toilet, welk verhaal verzin ik over mezelf, hoe overleef ik de nimmer aflatende aanslagen op mijn reukorgaan …

Het zoeken naar die antwoorden houdt me wel een hele poos van straat.

Maar mijn grootste probleem blijft de paarden. In welke periode voorafgaand aan de 20e eeuw ik ook rondreis, als je niet met een wip in de stijgbeugels zit kan je niet mee.

Daar zit ik klem. Ik wou dan dat ik kon overleggen met iemand die ook aan tijdreizen doet.

Samen zouden we kunnen fantaseren over onmogelijke oplossingen.

Tijdreizen is zo één van mijn favoriete manieren om mezelf te entertainen in deze ongewone periode.

En wat doe jij, lezer?

Deel met ons wat jou goed doet, door onderaan een ervaring, suggestie of ideetje te plaatsen, hoe klein, gek of banaal ook.

Het zou fijn zijn mochten we elkaar kunnen inspireren.

Delen

7 gedachten over “Goed gezelschap zijn voor jezelf.”

 1. Ik ben mijn nieuwe studie, die ik 3 jaar geleden begonnen ben, aan het afronden. In plaats van dat te ‘moeten’ combineren met stage, bezoekjes allerhande, uitstapjes, bezoek van vrienden, … heb ik mij nu volledig kunnen focussen (elk nadeel heb zijn voordeel :-))
  Tussendoor heb ik een heel lijstje gemaakt van wandelingen die ik nog wil maken, boeken die ik wil lezen, fietsroutes die ik wil verkennen en documentaires die ik wil zien. En ik heb mij aangemeld om vanaf volgende week vrijwilligerswerk te gaan doen bij Let’s save Food. Dus ook al had ik die hele lockdownperiode liever niet gehad, toch heeft ze mij ook de kans gegeven om mijn eigen prioriteiten te beleven en om weer een stapje dichter te staan bij het leven dat ik zelf wil leven 🙂

  1. Fijn om dit te lezen en mooi van al die aanzetten, ook al tuimelt misschien slechts de helft van je lijstje de realiteit in, het is sowieso een verrijking. En het is idd de kunst om te blijven focussen op het voordeel van het nadeel 😉
   Wilfried

 2. Ik heb een (heel) oude hobby terug opgepikt… paardrijden! Sluit mooi aan op jouw verhaal, hé? 😉 Paardrijden is geweldig (en paarden knuffelen minstens zo leuk). En ik ben helemaal opgeslorpt door de 8-delige reeks van Stephen King, De Donkere Toren. Met een ‘ridder’ die soms een paard heeft, soms niet, maar ondanks enorme tegenslagen, quasi onoverwinnelijke hindernissen, vaak akelige traagheid en veel gemene mensen op zijn pad, toch altijd vooruit geraakt, richting zijn quasi onbereikbaar doel: de donkere toren. Als ik lees hoe ‘ridder’ Roland keer op keer elke hindernis weer overwint (soms verliest hij een vinger of een teen, maar soit), dan prijs ik me heel gelukkig met de (verhoudingsgewijs) minuscule hindernissen op mijn eigen pad. Héél gelukkig! En net zoals Roland, heb ik een (bescheiden) doel voor ogen: dwars door IJsland, te paard! (sorry, Wilfried) 😉

 3. Ik werk in de zorg en ben altijd blijven werken
  Ik heb geleerd om “alleen” (zonder man en hond) te gaan wandelen op mijn vrije dagen , in een natuurgebied vlakbij waar ik jaren niet meer gewandeld heb omdat we er niet met de hond mogen wandelen , ik ga op rustige momenten en kijk gewoon rond , luister naar de vogels en heb soms het gevoel dat ik al wandelend mediteer – het geeft achteraf altijd een goed gevoel – dit is dus nieuw voor mij
  Veel lezen – jij bent de placebo van Joe Dispenza – The Secret van Rhonda Byrne (en mij afvragen…wat ben ik nu aan het lezen ? )
  En ik heb Spotify leren kennen
  Mijn dochter gaat verhuizen en er moet geschilderd worden – het is 20 jaar geleden dat ik dat gedaan heb , maar ben blij dat ik daar mijn dagen mee kan vullen !

 4. Vorig jaar heb ik met een ander koppel een mooi vakantiehuis gekocht in Nederland. Het klikte niet tussen ons en we lieten ons uitkopen.
  Vorig jaar wilden we met een ander koppel in een mooie abdij op een andere manier oud worden ; we zouden concerten organiseren, dopen in de kapel, Wilfried vragen voor lezingen over ‘beter’ leven, maar het Bisdom koos voor iemand met veel meer geld.
  Vorig jaar wou ik een oud appartement kopen aan de zee maar mijn vriendin wilt niet aan de Belgische kust.
  Ik dacht dan maar aan opnieuw schilderen en had mijn oog laten vallen op een lege atelierruimte,
  maar de eigenaar wil niet.
  Dan maar wandelen en lezen.
  De ‘Wildevrouw’ en mij omkleden, vragen aan Pieter Breughel of ik bij hem mag gaan schilderen, Wilfried tegenkomen en een wandeling maken over de bevroren Schelde naar de overzijde, een goed gesprek…

 5. Haha, erg grappig en inspirerend dat ’tijdreizen’, nu het ‘echte’ reizen niet meer kan. Eens kijken welk boek ik nog eens ga herlezen..
  Misschien kom ik jullie dan ook nog wel tegen, somewhere, sometime(s)…
  Birgit

 6. Toen ik je reizen in de tijd las,deed het me denken aan de eerste lock down…

  Jan kookt graag en ik snuister graag in recepten en kookprogramma’s.
  Dus, om de kinderen een beetje te ontlasten bij telewerken, home teaching, kinderen thuis enz stelden we voor om eens per week voor elk gezin te koken met delivery.
  Algauw kregen we het voorstel van de oudste kleinkinderen om een reis rond de wereld te maken: zij kozen het land, wij zochten recept en gingen aan de slag..
  Ze zijn al,iets ouder dus een beetje een “avontuurlijk ingrediënt “ behoorde tot de mogelijkheden .
  Een leuke uitdaging!!!!

  Aangezien bij de tweede lockdown ook nog geen warme maaltijden mogen op school, hebben we onze activiteit hervat.
  MAAAAAr nu doen ook de kleintjes hun voorstellen….
  We zijn nu op reis in Ketnet fantasieland. Aangezien hun culinaire avonturen zich nog beperken tot dagelijkse kost gaat het vooral om verzinnen van terminologie van ingrediënten die passen bij ninja’s, de Hulk, Piet piraat enz.
  Dus we maken “Hulk” stoemp, zo wordt er broccoli gegeten. We pesten kapitein haak met alle soorten sliertjes enz…
  We zijn uren zoet met het uitpluizen van internet voor inspiratie.
  Al veel plezier beleefd en de kinderen zijn blij met de hulp!!!!
  Carine
  PS: voor het eerst in mijn leven een artikel voor een blog geschreven!!!!!

Laat een reactie achter

Ik lees je graag. Het is heel fijn als je een reactie plaatst. Dat brengt leven in de brouwerij. Je emailadres is enkel om de bron van het bericht te verifiëren tegen spam, het wordt uiteraard niet gepubliceerd. Dank je wel voor je reactie!