fbpx

Gek van liefde

gek van liefde
Artikels: Bespreking De Morgen / Bespreking De Standaard / Humo

Paperback | €15 (+€5 verzending)

Liefde dient om ons op te tillen, ons te verheffen boven de eenzaamheid, com- plexiteit en soms helaas ook wreedheid en tragiek van het dagelijkse bestaan. Met gekke liefde is dat niet anders, alleen gaat het daar harder en kan men wel eens – zoals dit boek duidelijk maakt – behoorlijk uit de bocht gaan. Maar net zoals wat prettige gekte in de sleur van het dagelijkse leven het effect van een vitaminekuur kan hebben, kunnen gekke aberraties in de liefde onvermoede per- spectieven genereren of ons een glimlach op het vermoeide gelaat ontlokken.

Voor niemand brengen mensen zo graag begrip op als voor de capriolen van een verliefd koppel. Dat verliefdheid een algemeen aanvaarde vorm van gekte is, weerspiegelt zich zelfs in ons woordgebruik: gek van liefde, fou de toi, mad about you. Maar wat als liefde een obsessie wordt, ziekelijk of zelfs ronduit gevaarlijk? Wat als je gestalkt wordt in naam van de liefde? Kan je iemand die blind is van liefde weer helder laten kijken naar het leven, niet zoals het gedroomd wordt, maar zoals het in werkelijkheid is?

Wilfried Van Craen zoekt in Gek van liefde wanneer liefde echt gek wordt. Van erotomanen die hun slachtoffer nooit meer lossen tot obsessionele geliefden en junkies of love die alles opgeven voor hun geliefde: ze komen allemaal aan bod. Aan de hand van wetenschappelijke theorieën over en inzichten in de liefde, de eerste psychologische liefdesanalyses en recente wetenschappelijke inzichten neemt Van Craen de lezer mee op een reis door deze terra incognita van de gekke liefde.

Gek van liefde staat bovendien vol liefdesverhalen: uit het echte leven, uit films en uit boeken. Als toetje zoekt de auteur enkele verkwikkende, prettig gestoorde plekjes van de exuberante liefde op met als gidsen onder meer Casanova en Don Quichote, twee opvallende ervaringsdeskundigen. Een boek dat goesting geeft om je te verdiepen in alle vormen van liefde.

Wilfried Van Craen is seksuoloog en psycho- therapeut en publiceerde eerder de bestsel- ler De prijs van de passie en Intimiteit. Over verlangen en onbereikbaarheid.

‘Het geheim van liefde is te vinden in de woorden amour fou. Het moet altijd de eerste keer zijn. De eerste keer dat ik je zie, de eerste keer dat ik vertrek, de eerste keer dat je me antwoordt, de eerste keer dat je naakt bent, de eerste keer dat je weggaat, de eerste keer dat ik huil, de eerste keer dat je terugkeert, de eerste keer dat alles is alsof je dood bent.’

André Breton in zijn boek L’amour fou

Delen