Deze vervolgcursus is voorbehouden voor hen die eerder de ‘Mindfulness Based Cognitive Training’ volgden of de cursus ‘Rust in je hoofd’.

Een terugkomdag/vervolgcursus frist op en geeft inspiratie, steun en praktische methoden om wat je reeds in de basiscursus zag sterker te implementeren in de dagelijkse realiteit.

Maar het is vooral ook een verdiepingsdag waarin we nieuwe thema’s aanboren.

Dit keer zijn dat twee thema’s

Het ene is de relatie verbeteren tussen ons hoofd en ons lichaam, het andere gaat over dat niet aflatende commentaarstemmetje in ons hoofd: de innerlijke criticus die altijd vind dat je het wederom fout doet, dat je niets waard bent en je dreigend weet te vertellen dat je op een dag door de mand zal vallen.

Pure terreur is het, als ze op hun best zijn, die stemmetjes. Dan lijkt ons hoofd als de theaterzaal uit de Muppet show waar op het balkon Statler en Waldorf met onstuitbare energie telkens opnieuw hun giftige commentaren spuiten.

Hoe tem je die onruststoker in je hoofd?

Daar zijn een paar adequate methodieken voor, zowel vanuit de cognitieve psychologie als mindfulness en die leren we aan in de cursus.

Het tweede thema is de relatie met ons lichaam (geen overlapping met wat aan bod komt in de cursus ‘Rust in je hoofd – Rust in je lichaam’, wel een verdieping).

Een goede relatie met je lichaam is vanuit mindfulness een basisconditie voor zelfzorg.

Inhoud:

  • Het evenwicht herstellen tussen ons hoofd en ons lichaam door beter te leren luisteren naar het lichaam via proprioceptieve training. Het lichaam geeft constant signalen over wat er met ons aan de hand is, maar we blijven doof tot de natuur de stekker uittrekt. Burn-out kan je vermijden door goed te leren luisteren naar de verhalen van je lichaam.
  • Een zorgzame, milde en positieve relatie uitbouwen met het lichaam. Hoe we kijken naar ons lichaam bepaald of we er een slechte of een goede relatie mee hebben, of we ons goed voelen in ons vel of niet.
  • Inzicht in mind-body communicatie, de manier waarop je brein en je lichaam met elkaar praten en elkaar beïnvloeden zonder dat je het beseft.
  • Hoe kan je vanuit je lichaam meer rust vinden in je hoofd?

Dit alles doen we niet louter inzichtelijk, maar vooral ervaringsgericht met praktische en laagdrempelige oefeningen, meditaties en technieken die voor eenieder geschikt zijn.

Je kan niet ongestraft het lichaam blijven negeren of vergeten.
Het vergeet jou ook niet.
Wacht niet tot je lichaam niet meer wacht.
Je lichaam is immers je enige levenslange thuisbasis.
Ook voor je hoofd.