fbpx

Leren Onstpannen

Leren Ontspannen

- een relaxatietraining -

Wat is het?

Relaxatietechnieken toepassen is één van de meest zinvolle vaardigheden om met stress en spanningsklachten om te gaan. Er bestaan echter erg veel ontspanningstechnieken en door de bomen ziet men soms het bos niet meer: wat is nu een geschikte en adequate techniek? Vandaar het opzet van deze training: de meest beproefde, wetenschappelijke relaxatiemethoden vinden die voor jouw klachten of moeilijkheden aangewezen zijn.

Waarom zou je deze training volgen?

Als je last hebt van spanningen, stress of psychofysiologische klachten zoals slaapstoornissen, hoofdpijn, maag-, darm- of huidklachten, hyperventilatie, spierspanning, seksuele stoornissen, hypertensie…
Als je geplaagd wordt door vervelende symptomen als blozen, concentratiemoeilijkheden, zweten, stotteren, tics, tandenknarsen of slechte gewoonten zoals nagelbijten, roken, foute eetgewoonten…
Als je een hanteergedrag zoekt bij subassertiviteit, spreekangst, onzekerheid, (faal)angst, fobieën, dwang, depressie … Bij al deze en andere psychische klachten kan het leren hanteren van de spanning een adequaat hulpmiddel zijn.

Werkwijze

De selectie van de technieken die we voor deze begeleiding hebben uitgekozen berust op twee criteria:

  • een empirisch criterium: is deze benadering wel voldoende onderzocht volgens de onderzoekscriteria van ‘evidence based medicine’ en zo ja, wat vertellen deze onderzoeken over de effectiviteit van deze techniek.
  • een pragmatisch criterium: is deze techniek toepasbaar op het moment dat ik hem nodig heb ( bijvoorbeeld bij een prestatie zoals een examen, als ik niet slapen kan, in een angstsituatie of op het moment dat ik pijn ervaar). In dat geval moet het snel en onmerkbaar kunnen toegepast worden.

Het trainingsprogramma laat enerzijds toe om adequaat de dagelijkse spanningen en stress lichamelijk af te bouwen en het algemeen spanningsniveau significant te verlagen.

Anderzijds kunnen de verkorte technieken in het dagelijks leven toegepast worden bij moeilijke situaties om snel en adequaat de opgebouwde spanning los te laten, dominante emoties ((faal)angst, paniek, onzekerheid, woede..) te couperen en meer controle te verwerven (over ongewenst gewoontegedrag, tics, concentratiestoornissen …).
De technieken worden aangeleerd tijdens de sessie en via audiobestanden meegegeven zodat ze thuis kunnen worden ingetraind.

Praktisch

De individuele training is geen psychotherapeutisch proces en beperkt zich tot het aanleren van relaxatietechnieken, aangepast aan uw individuele klachten of moeilijkheden.
Naast duiding en inoefening van technieken krijg je tijdens de training een reeks audio opnamen met oefeningen en technieken. Deze technieken kan je downloaden op je smartphone, tablet of laptop en thuis inoefenen.
Je krijgt ook de tekst van het boek ‘Leren Ontspannen’ als werkboek.

De training bestaat uit minimum 2 maximum 4 sessies die individueel, dus één op één, online doorgaan en dit op afspraak.
Een sessie kost 70€, voor de leden van CM en LM is een tussenkomst voorzien.

Voor meer info over de therapeut, klik hier.

Als je vragen hebt of een afspraak wil maken, mail.

Meer lezen?

De heer Wilfried Van Craen is een krak in zijn vak.

Hij geeft zijn cursussen op zo'n integere, duidelijke, boeiende, kalme, complete manier, ondersteund op wetenschappelijk onderzoek en met eenvoudige voorbeelden van in zijn dagelijks leven zodat ik 100 % geconcentreerd gebleven ben gedurende de volledige dag, een halve dag "beter slapen" en een halve dag "leren ontspannen".

Aangezien hij de theorie toetst met praktische oefeningen tijdens de cursus en met voorbeelden op beeld is het zeer geloofwaardig en kan men het zichzelf onmiddellijk eigen maken. Het klinkt niet alleen zo "normaal, natuurlijk" toe te passen, maar het werkt ook effectief! Eenvoudig en tegelijkertijd doeltreffend! Dat is de sterkte van zijn cursussen!!! Het vraagt wel discipline om te oefenen en om het dagelijks toe te passen op elk moment van de dag wanneer het lichaam onnodig gespannen staat. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de cursist.
Rose Vindevogel Avatar
Rose Vindevogel
5/25/2020
Delen