fbpx
Klok

Als je geen tijd hebt, dan heb je geen leven

In een vaste vraagrubriek uit de krant was één van de vragen: Noem één ding dat de kwaliteit van uw leven zou verbeteren.
Een van de vaker terugkerende antwoorden was deze: ‘Meer uren in een dag’.

Het lijkt een logisch, herkenbaar antwoord, we hebben immers allemaal het gevoel tijd te kort te komen.

Maar ik geloof er niks van.

Stel nu dat je twee uur per dag bij kreeg.
Wat zou je daarmee doen?
Het meest frequente antwoord zou zijn: dingen doen met mijn kinderen, partner, vrienden of familie, die ene hobby, de natuur intrekken, reizen, boeken lezen … Kortom de dingen die betekenis geven aan je leven maar waar je niet (voldoende) aan toe komt. 

Toen ik intensief werkte met mensen met ernstige stress- en burn-out klachten, vroeg ik hen in hun agenda elk uur te noteren wat ze aan het doen waren. Nadien markeerden we die in functie van de voldoening die ze erbij hadden. Een lage voldoening was blauw, een hoge voldoening oranje en een reeks tussenkleuren.

Het blauw was opvallend dominant aanwezig. Dierbare ervaringen of momenten, oranje dus, verontrustend afwezig.
Vervolgens gingen we op zoek naar de oorzaken hiervan en hoe we die persoonlijke prioriteiten meer naar de voorgrond konden verschuiven. 

Een van de meest gehoorde verklaringen was ‘Geen tijd’.
Terwijl er niets zo democratisch verdeeld is dan tijd. Iedereen heeft dezelfde tijdspanne: deze van de geboorte tot de dood, en niemand weet hoe lang dat duurt, daarin zijn we allemaal gelijk.

Als mensen het gevoel hebben dat ze met die 24h niet toekomen aan datgene wat voor hen het leven vervullend maakt, dan is dat niet het gevolg van een gebrek aan tijd, maar een gebrek aan priori-tijd.
Waar we naar op zoek moeten gaan zijn de onderliggende, saboterende mechanismen die maken dat we met onze 24 uur, niet (voldoende) toekomen aan wat ons hart sneller doet kloppen.

Want ook in een wereld waar de dag 26, 28 of 30 uur duurt, zou het antwoord op de beginvraag precies hetzelfde zijn.

‘We kunnen onze dagen doorbrengen met druk bezig zijn, zonder dat ons hart ligt in wat we doen.’
Met dit zinnetje raakt ecofilosofe Joanna Macy meteen de kern van waar ik in mijn cursus De prioritijd in je leven naartoe wil: hoe kan je bijsturen om je tijd echt te besteden aan je prioriteiten. Aan de dingen die je leven betekenis geven en je hart sneller doen kloppen. 
Je kan je leven niet méér tijd geven, dus geef de tijd die je rest meer leven.

Het is immers nu dat je ervoor moet zorgen dat je op het eind van de rit kan zeggen: ‘Ik heb een mooi leven gehad ’. 

Delen

1 gedachte over “Als je geen tijd hebt, dan heb je geen leven”

  1. na 15jaar dakloos leven vechten om te overleven alle hulp werd geweigerd zonder schulden fout kans of keus om te leven…nu 6jaar woning…chronisch ziek zijn over gebleven psyhisch leed..en heb maar enkele 2 tot max 4jaar nog te leven slachtoffer van systeem in belgie meerdere keren. de laatste 6jaar meer schade en kosten op mijn nek gekregen door andere en voor andere hun aangedane daden…had nog 5tot 7jaar nu is 6jaar al tijd kwijt in mijn leven nergens recht op .niets herkend de leed kan ik nooit verwerken heb de kans nog niet om te beginnen verwerken. want door hulp te vragen om te kunnen aarden die maken misbruik van vertrouwen alles zoeken ze om rond de pot te draaien.enige ik ben tijd geld en mijn laatste levensjaren kwijt…21jaar is dat vechten voor mijn leven al bezig.mocht het niet overleefd hebben zegt de overheid.tussen 4muren al 6jaar leven sociale uitsluiting zelfs mijn eer en waardigheid behandelen ze als vuil….besef nu goed dat. alles en blijven vechten allemaal voor niks is geweest.erkenning krijg ik nergens blijf zo gezecht hopeloos mens in systeem terwijl ik zo niet ben maar zo word wel oordeelde en mijn eer beschreven…alles is voor niks geweest.heb geen tijd meer.om te helen te verwerken mij veiligheid te vinden mezelf te beschermen…mijn sterk persoonlijkheid kan overheid niet tegen te rechtvaardig enkel blijf tot einde niks waard in de maatschapij.heb niks gehad gezien geleeft op reis niks heb ik mee gemaakt in leven.enkel je hebt verbod op je leven weigering. van hulp .is van 2006 begonnen…einde die datum word vervolgd..psyhisch kwetsbaarheid lichamelijk leed….sirose en eind fase …alles was voor niks voor alles is het te laat..overheid de datum is pas leven vanaf jaar 2030 .dan ben ik er niet meer heb niks bereikt…enkel 4muren na 15jaar overleven nog verstoten ze mij en laten mij aan lot over enige ze willen is dat ik dood ben….ik kan mij daar niet bij neer leggen als ik ga gaan de aanstekers en aangedane zaken ze gaan mee…ik heb niet voor niks levenslang in gevaar geleeft schande van de eeuw overheid politiek spel in belgie…tot de koning schrijft en oordeelde over zaken die niet bestaan..heb nooit schulden had…..crimeel leven heb je meer van leven dan rechtvaardigheid…hoe groter de rotzak hoe meer chance die leeft….moordenaars zijn het …mishandelen en mensen levens bedreigen en gevaar brengen.dat noemt belgie 14x ondervoed.enige ik wens dat iedereen zijn eigen tegen komt..en moet voelen wat ze niet willen horen….leugenaars steken mes in de rug…volg levenslang de wet …alles is een leugen fod financiën antwoord JA DE WET IS 1 GROTE LEUGEN…SCHADE NIEMAND HEEFT EEN ZIEL EN GEWETEN .ZIJN GEEN MENSEN DIE HEBBEN GEEN MENSWAARDIG BESTAAN..MOEST HUN NACHTMERIE ZIJN VOOR DE REST VAN HUN LEVEN…IK STA MET WAARHEID STERK DE LEUGENS KOMEN ZE WEL INHALEN.SCHANDE VAN DE EEUW.VERBOD OP OVERHEID EN ALLE MEDEPLICHTIGE VAN DE MAATSCHAPIJ..SCHAAM MIJ IN HUN PLAATS GELUK IK NIET BEN ALS IEDEREEN…PEGGY TINGELTJE 1ZOON EN KLEINDOCHTER DIE IK NOOIT MEER ZIE.

Laat een reactie achter

Ik lees je graag. Het is heel fijn als je een reactie plaatst. Dat brengt leven in de brouwerij. Je emailadres is enkel om de bron van het bericht te verifiëren tegen spam, het wordt uiteraard niet gepubliceerd. Dank je wel voor je reactie!