Duurzame relaties krijgen het steeds moeilijker, zegt onderzoek. De tijden veranderen, het romantische plaatje hapert, en de kloof tussen hetgeen we verwachten op de huwelijksdag en de realiteit X jaar later is nog nooit zo groot geweest. Duurzame relaties zijn een behoorlijke uitdaging geworden. 

Ook geboeid door de complexiteit van relaties?
Door de blinde vlekken in de communicatie?
Of dat delicate evenwicht tussen autonomie en verbinding, je eigenheid houden en toch een wij-gevoel ervaren?
Door wat je doen kan om de waardering, het plezier en het genieten nog sterker op de voorgrond te krijgen?

Cursusprogramma

1. Communicatie in relaties: Partners beïnvloeden elkaar constant, maar zien het effect niet dat ze op elkaar hebben. Dat kan leiden tot irritatie, vicieuze cirkels, negatieve focus. Dit brengen we uitgebreid in kaart en buigen het om naar constructieve communicatie, meer inleving en waardering.

2. Verbinding & Autonomie: In een relatie heb je nood aan verbinding. Elkaar aanvoelen (letterlijk en figuurlijk) maar ook gewoon fijne ervaringen beleven samen, je verbonden voelen, en een ‘wij-gevoel‘ ervaren. Anderzijds hebben we als mens ook de behoefte aan autonomie: vrijheid om zelf keuzes te maken, om je eigen leven te leiden, om jezelf te kunnen zijn. In dit onderdeel gaan we waarderend onderzoeken wat er al werkt qua verbinding en autonomie binnen je relatie, en geven we mee hoe je die verbinding en/of autonomie nog kan versterken.

3. Emoties in relaties: Emoties komen regelmatig naar boven als het gaat over je relatie. Vreugde, enthousiasme, geluk, dankbaarheid. Maar ook kwaadheid, ergernis, verdriet, angst. Die oncomfortabele emoties willen we liefst niet voelen, en gaan we vermijden of misschien net iets te lang in blijven hangen om ons punt te maken. In dit laatste stuk van de cursus gaan we in op hoe je wendbaar kan omgaan met je emoties, zodat het ontploffingsgevaar (of de koude oorlog) kan vermeden worden.

De training is gebaseerd op inzichten uit cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, de systeemtheorie, mindfulness en verbindende communicatie. Daarnaast integreren we vooral ook best practices uit onze praktijkervaring.

Inzichtgevende duiding, illustraties, video’s en oefeningen wisselen elkaar af.

Belangrijk is evenwel dat je je op elk moment op je gemak voelt en dat je niet meer hoeft te delen dan dat je zelf wenst.

Voor wie?

Deze training is relevant voor je als:

  • je de communicatie met je partner wil verbeteren
  • je meer verbinding wil ervaren met je partner
  • je meer zuurstof wil in je relatie
  • gewoon interesse hebt in relaties

Met beide partners de cursus volgen is uiteraard een meerwaarde, maar wees ook als enkeling of single welkom.

Je op elk moment veilig en comfortabel voelen is voor ons belangrijk. Deze cursus is dan ook geen groepstherapie noch relatietherapie en richt zich ook niet tot hulpverleners.

Na de training heb je

√ Een andere kijk op (duurzame) relaties.
√ Inzichten over hoe je je relatie nog kan versterken.
Meer inzicht in je eigen relatie, of je eigen relationele ervaringen.
Inspiratie opgedaan om mee aan de slag te gaan in je huidige of, voor singles, je toekomstige relatie.
√ Of gewoon nieuwe ideeën opgedaan over dat complexe verschijnsel van menselijke relaties.

Docenten

Amaryllis Laenen heeft 10 jaar ervaring met doceren, coachen en trainen van leidinggevenden, teams en medewerkers rond motivatie, emotionele intelligentie en open communicatie. Daarnaast geeft ze ook individuele begeleiding. Door haar passie voor relaties kruiste haar pad met Wilfried en maakten ze samen de podcast Ambras.

Wilfried Van Craen heeft 44 jaar klinische ervaring als psychotherapeut, seksuoloog en relatietherapeut en is auteur van 14 boeken over praktische psychologie en relaties.