Rust in je hoofd

Gaat door op 16 maart 2019
Uit je hoofd, in het leven

Waarom mensen deze cursus volgen kan je hier lezen.
Teveel in je hoofd zitten heeft zo zijn nadelen.
– je geniet minder van het leven
– je bent voor de anderen niet zo’n aangenaam gezelschap
– je wordt er gespannen van en het slorpt veel energie op
– het leidt tot emotionele stress, want het helpt niet en je ziet geen alternatief
– datgene waarover je piekert verandert er niet door.

Elke dag vertel je jezelf oude en nieuwe verhalen en ben je als een kleuter: je gelooft ze. Je bent ervan overtuigd dat ze een vanzelfsprekende en onweerlegbare realiteit zijn. Net zoals in sprookjes zijn het soms akelige verhalen die je onrustig, angstig, bedroefd of zwaarmoedig kunnen maken.
Als volwassene heb je zo je eigen monsters onder je bed.
Onder het bed kijken is dan piekeren geworden.
Want iets niet zien dat er niet is, stelt niet echt gerust.
Negatieve gedachten sleuren je de toekomst in (ik ga die deadline niet halen; ze zullen me niet goed genoeg vinden; ik ga nooit meer gelukkig zijn; wat als ik ziek word; ik ga geen levenspartner meer vinden …) of zuigen je naar het verleden (ik heb me belachelijk gemaakt; ik draai altijd opnieuw dat filmpje af; waarom is mij dat overkomen; door die scheiding ben ik een mislukkeling; had ik maar …)
En heb jij ook zo’n innerlijke criticus als Statler of Waldorf uit de Muppet show in je hoofd?
We beseffen soms wel dat we wat milder in het leven zouden mogen staan, maar weten vaak niet goed hoe we dat moeten doen.

PIEKEREN KAN JE GEZONDHEID SCHADEN
Wij willen alles oplossen met het hoofd en denken ons te pletter.
Vooral piekeren is voor het organisme erg belastend.
Piekeren leidt ook tot symptomen (stemmings- en angststoornissen, psychofysiologische klachten, slaapstoornis, concentratiestoornis, relatieproblemen, moeilijker werken, slechter sociaal functioneren …) en over die symptomen gaat men dan weer piekeren. Hoe we deze vicieuze cirkel kunnen vermijden of couperen zien we in de cursus.

Inhoudelijk

De cursusdag is een afwisseling van inzichtgevende sessies, oefeningen, video’s en het implementeren van de vaardigheden in het dagelijkse leven.

Ochtendsessie: Uit je hoofd.
We hebben degelijke methoden nodig om die vicieuze cirkels te couperen. Degelijk betekent: wetenschappelijk onderbouwd (evidence based) en bruikbaar. Als je kijkt naar de onderzoeksresultaten van meta-studies dan blijkt cognitieve gedragstherapie de meest aangewezen benadering. Zij leert ons bewust te worden van de negatieve percepties die we hebben ontwikkeld en ze om te buigen naar een meer realistische, stressreducerende visie.
Wat echter vooral voor deze cursus belangrijk is zijn de goed onderbouwde coupeertechnieken die we kunnen toepassen wanneer we teveel malen en rumineren.

Namiddagsessie: In je lichaam en in het leven.
In plaats van te vechten tegen de dominantie van het denken gaan we hetgeen er onverenigbaar mee is, dichterbij brengen: de beleving van het (vergeten) lichaam, het opgaan in de ervaring van het huidig moment (flow) en het switchen van een denk– naar een zijnmodus. Deze drie levenshoudingen zijn een antagonist, een tegengif voor de dominantie van het denken, waardoor het meer naar de achtergrond verschuift.
Op die manier kan het hoofd eindelijk tot rust komen.
De methodieken die we daartoe gebruiken komen uit mindfulness en de positieve gezondheidspsychologie.

Datum: 16 maart 2019 van 10 tot 17h

Locatie: De Blauwe Poort, Melle

Bijdrage: 100 € (70 voor studenten en degenen die reeds de Mindfulness Based Cognitive Training basiscursus hebben gevolgd).

Nog vragen? Mail naar info@wilfriedvancraen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.