De (priori) tijd van je leven.

Gaat door op 19 januari 2019

Kom je toe aan het leven dat je ècht wil?

Lambik: Hoe laat is het?
Jerommeke: Tijd om uw leven te beteren.
Uit: Suske en Wiske

Als je op het einde van de rit in de achterruitkijkspiegel terugblikt, ga je dan zeggen: “Ik heb zo’n boeiend leven gehad dat ik er meteen zou voor tekenen om het te herbeginnen”?
Dus de vraag is: kom je nù voldoende toe aan datgene wat voor jou het belangrijkste is in een mensenleven?
Tot nader bericht hebben we maar één leven en kan het zo gedaan zijn.

Ik hoor je al denken: ja ja, ik snap het wel, maar nù heb ik daar echt geen tijd voor.
Wel, tijd heb je niet, tijd kies je.
Het is een beslissing.
Maar door de maatschappelijke (prestatie)druk, het werkethos en de tirannie van de technologie leven we in een voortdurend gevecht met de tijd.

“Ik heb daar geen tijd voor.”
Wie is die ik die dat zegt?
Is er wel één ik, of zijn er vele ik-en?
En was degene die dat zei niet de ‘gewoonte-ik’, de ik die meedraait in de maalstroom van het leven?
Misschien is ‘ik’ de dirigent van het orkest en je hoofd een concertzaal en gaat het er niet altijd harmonisch aan toe. Speelt het ene ego de eerste viool (bijvoorbeeld de ‘prestatiegerichte carrièremaker’), dan wordt die overdonderd door de paukenspeler (het ‘emotionele ego dat zoveel mist’) die op zijn beurt omvergeblazen wordt door de windhoos van de trombonist (de innerlijke criticus).
En ‘ik’ is dan die dirigent die het allemaal probeert in goede banen te krijgen.

In de cursus maken we ook het onderscheid tussen Wie ben ik? en Wat ben ik?
Wie ben je geworden?
Wat is de rol die je niet geleefde levens spelen in je leven?
Wie zou je nog willen worden?
Hoeveel verandering is nog mogelijk?
Vragen die we meestal uit de weg gaan wegens geen tijd of energie, waardoor alles bij het oude blijft terwijl het leven zo verrassend snel is in het weggrissen.
Misschien ga je door die vragen anders kijken naar dat leven dat je nu hebt, krijgt het zuurstof om een beetje op adem te komen en wat buigzaamheid om nieuwe vormen aan te nemen.

Wat zijn jouw èchte prioriteiten en krijgen die ècht prioritijd (kijk eens in je agenda: waar staan ze)?
Een mens zou zich veel vroeger moeten realiseren waar het straks allemaal te laat voor is.
Het spanningsveld tussen hoe we het zouden willen en hoe het is, kan een bron van chronische ontevredenheid, stress of stemmingsstoornissen worden.
Er is dood na het leven.
Leef het dus nu.
Volop.

Tijdens deze dag kan je inspiratie komen opdoen om Jerommekes raad in praktijk om te zetten.
Vanuit de cognitieve psychologie, mindfulness, de filosofie van de grote denkers en de levenskunst van de wijzen, pakken we ons (niet) denken over prioritijd aan en implementeren het concreet in de praktijk.

We hebben een ritueel nodig, een zijsprong in tijd en ruimte om even stil te staan en bij te sturen. Deze cursus is bij de aanvang van het nieuwe jaar een uitgelezen gelegenheid daartoe.

Reacties van enkele cursisten:

√ De cursus “de tijd van je leven” was een bad van levenswijsheden en inzichten die we wel kennen maar durven vergeten. Met zeer makkelijk toepasbare oefeningen die je laten bewust worden van de prioriteiten in jouw leven. Door de leuke voorbeelden en de humor van Wilfried is deze cursus toegankelijk voor iedereen. Kortom het was een interessante dag en een verrijkende ervaring om te mogen meemaken in een leuke groep.
Wim Mareydt (Gent)

√ Deze dag was een constante uitdaging om het leven NU ten volle te leven op een eigen-zinnige manier zodat we op het einde van de rit niet achterblijven met “Had ik maar…”.
We kregen heel wat informatie aangereikt vanuit verschillende invalshoeken, waarmee we direct zelf aan de slag kunnen gaan. Zelf heb ik een hele resem vragen genoteerd om mezelf zo veel mogelijk wakker te schudden, alsook een aantal korte zinnetjes/uitspraken die ik als reminder ga gebruiken om het leven niet uit te stellen tot….want onze levensdraad kan op elk moment doorgeknipt worden. Wat mij aangenaam verraste was dat onze eindigheid niet weggestopt werd en dat ook benadrukt werd dat de minder mooie/minder aangename kanten eveneens deel uit maken van ons leven (shit happens); dit wordt volgens mij in onze westerse benadering vaak uit de weg gegaan waardoor we maar de helft van ons leven willen leven, wat dan juist voor meer problemen zorgt.
Niettegenstaande het vele stilstaan bij onze vergankelijkheid werd het zeker niet zwaar op de hand; Wilfried brengt dit immers op een ontspannende en bij wijlen humoristische manier en weet een sfeer te scheppen waarbij iedereen zich direct op zijn gemak voelt.
Dank je wel voor deze boeiende, leerrijke en heel fijne dag!
Carine Corthals

√ Zaterdag volgde ik de cursus (priori)tijd, ik vond het een ideale combinatie van kennisoverdracht, het verkrijgen van inzichten en de mogelijkheid om deze in de praktijk om te zetten.
Het beeld wat mij is bijgebleven en wat regelmatig nog eens komt binnenwaaien is het “jaarwerk”, dat vind ik fantastisch gevonden. Ik ga er een grote poster van maken en aan de deur van mijn bureau hangen. Dank u en tot binnenkort.
Karel Verstraete

Praktisch
Data: zaterdag 19 januari 2019, van 10 tot 17h
Koffie, thee, water, versnaperingen zijn voorzien, maar breng wel je lunchpakket mee.
Bijdrage: 100€. Als je eerder de Mindfulness Based Cognitive Training training volgde betaal je 70€. Studenten: 50€
Inschrijven en verdere info: info@wilfriedvancraen.be, met vermelding van de data waarvoor je inschrijft, en uw telefoon nummer.
Locatie: Cursuscentrum De Blauwe Poort, Collegebaan 49a in Melle

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.