Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk

Hoe mindfulness en Montaigne je kunnen helpen als het leven niet loopt zoals je had gedacht.

Cover "Weet je, ik heb het ook niet gemakkelijk"

Je kan dit boek rechtstreeks bestellen via bol.com. Volg dan deze link

Dit is een reisboek doorheen de kloof tussen het leven dat we verlangen en het leven dat we krijgen.
Die kloof kan ontstaan door lichamelijke klachten, relatieproblemen, moeilijkheden op het werk, onbeantwoorde liefde, complicaties bij de verbouwing, zorgen over een kind, scheiding, een job waarvan je baalt, examens en deadlines, eenzaamheid, stress en burn-out, emotionele klachten, een leven dat kantelt …
Of, niets ingrijpends, maar dat knagende verlangen naar verbinding met iets of iemand anders, dat ons zo rusteloos maakt.

De kloof met het plaatje dat we van het leven hadden kan dan een ravijn worden waarin we verdwalen.
Vooral door de manier waarop we ze proberen te dichten: piekeren, er ons tegen verzetten, er uit vluchten of te wachten tot ze zichzelf sluit.
Deze probleemoplossingsstrategieën hebben het omgekeerde effect: ze verbreden de kloof.
In dit boek leren we om er niet van weg te gaan, maar de kloof te exploreren met nieuwe ogen. Daarom is het een reisboek en reizen we met een gids en een GPS.

De GPS is de methodiek van Mindfulness Based Cognitive Training die gegroeid is vanuit klinische toepassingen en gefundeerd op gedegen empirisch effectonderzoek. Mindfulness leert ons rust te vinden ìn de kloof in plaats van er van weg te lopen, want de kloof is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het volle leven zelf. Vanuit de cognitieve psychologie leren we om de onrust in het hoofd te counteren, piekeren te couperen en nieuwe perspectieven te genereren op datgene wat we niet kunnen veranderen, zodat er nieuwe zuurstof en energie kan stromen.
De unieke combinatie van beiden vormt de methodiek van MBCT.

De gids is de praktische filosoof Michel de Montaigne die vanuit MBCT linken legt met het gewone, dagelijkse leven.
De vele oefeningen en technieken die worden voorgesteld dienen om de inzichten meteen toe te passen en zijn gerijpt vanuit de veertig jaar psychotherapeutische ervaring van de auteur en wat hij heeft mogen leren van zijn cliënten.

Overigens, nog zo’n oude bekende die graag bijdraagt aan onze rusteloosheid: de Innerlijke Criticus. Daarover verscheen er in de Standaard recent nog een podcast en dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.